Blog Liz Barclay | Sint: ‘Ik lijk toch niet op die Brett...

Blog Liz Barclay | Sint: ‘Ik lijk toch niet op die Brett Kidding?’

sinterklaas met paard

‘Goeienavond allemaal, heel hartelijk dank voor het feit dat jullie hier allemaal zo midden in de nacht samen zijn gekomen.’ Sint zit op een boomstam midden in de Oostvaardersplassen waar het door alle Verboden Toegang-bordjes voor onschuldige wandelaars goed verstoppen is. Niemand mag lucht krijgen van deze spoedbijeenkomst. Naast hem staat zijn trouwe schimmel Ozosnel, zoals altijd keurig de oortjes erop, en om hem heen zijn pieten, inmiddels allemaal met een nieuwe kleur die ze zelf hebben mogen uitkiezen en dus allemaal netjes en geheel aan de pietenevolotie aangepast.

Nieuwe regels

Sint ziet er bezorgd uit en steekt van wal. ‘Pieten, ik heb een probleem. Twee problemen zelfs. Niet alleen ben ik er net pas achtergekomen dat mijn mijter vervangen moet worden door een belachelijke helm, maar ook zijn de oren en neus van Ozosnel door de FEI dieronvriendelijk verklaard.’

‘Dus, pieten, ik ga jullie verdelen in drie groepen. Roetveegpieten, jullie gaan aan het werk met mijn mijter. Het moet mogelijk zijn om binnen de nieuwe regels er iets acceptabels van te maken.’

‘Groene pieten, jullie hebben de niet te benijden klus van het weer aanplakken van de oor- en tastharen van Ozosnel. Ik heb het al met hem besproken en hij is zo opgelucht dat hij heeft beloofd rustig stil te staan zodat we de praam gelukkig niet meer nodig hebben.’

‘De rest van de pieten gaan gewoon weer door met het inpakken van kadootjes. Hop, jongens, vort met de geit!’

Ozosnel

De pieten schieten alle kanten op. De roetveegpieten drommen om een aantal vlug gefabriceerde ontwerptafels waar ze van papier allerlei modellen mijters maken. En terwijl het hoofd van de groene pieten Ozosnel aan het halster vasthoudt en rustgevend op de nek klopt staan de andere groene pieten in de rij, ieder met een plukje haar. Het is zo’n enorm pietepeuterig (hahaha!) gepruts dat je er werkelijk scheel van gaat kijken en trilvingers krijgt. Vandaar dat het verstandig leek om het hele proces over zo’n groot aantal pieten te verdelen.

Steunend op zijn staf struint de goedheiligman (want statig lopen in een kapotgegraast natuurgebied met al die dooie distels, takken en karkassen overal is heel lastig) tussen de tafels door, soms met gefronste wenkbrauwen, soms goedkeurend knikkend. Hij heeft zich hier wel zorgen over gemaakt. Stel je voor dat hij als hij ergens in het land op een dak gespot wordt door een kind dat niet kan slapen en Sint ziet er uit als een motormuis. Dat wordt lachen!

Hoedje

Gek, een paar weken geleden heeft hij er nog over gedacht om de petitie voor het hoedje te steunen. Gelukkig won zijn verantwoordelijkheidsgevoel het van zijn ijdelheid. De Sint moet het goede voorbeeld geven en daarbij, het is een koud kunstje voor de slimme kindertjes in het land om het sinterklaasliedje ‘De zak van Sinterklaas’ te veranderen in ‘Die ouwe zak van een Sinterklaas’. Als dat ook nog viral ging dan was het afgelopen. Kon hij z’n boeltje pakken en zat de hele outwardbound experience erop.

Opeens hinninkt Ozosnel zo luid en vrolijk als ie maar kan. Sint loopt naar hem toe en bekijkt hem nauwkeurig. ‘Dat hebben jullie prachtig gedaan, pietermannen. Mijtertje af!’ Ozosnel knikt beamend en doet voor de lol trippeltrappeltrippeltrap een prachtige piaffe. Sint voelt zich een tikje beschaamd. Wist hij veel, dat die haren zo belangrijk waren.

Brett Kidding

Inmiddels is ook het nieuwe mijterontwerp klaar. De hoofdroetveegpiet komt er trots mee aanlopen. Sint zet hem op en alle pieten klappen enthousiast. ‘He joh, haal even een spiegel. Ik wil het zelf ook wel even checken.’ Een roetveegpiet haast zich weg en komt terug met een full size passpiegel. Sint kijkt, draait, beweegt zijn hoofd en denkt na. Het is doodstil geworden. Gaat hij ervoor? ‘Zeg eens eerlijk, ik lijk toch niet op die Brett Kidding?’ Alle pieten schudden hard van nee. Sint draait nog eens en kijkt nog steeds bedenkelijk. Wel lekker warm en het is vaak koud daar boven op die daken, vooral als het waait. Ja, de mijter is wel iets groter geworden maar die keer dat Ozosnel hem er voor de lol afgekieperde is hij nog niet vergeten.

‘Cool.’ Sint heeft gesproken en er gaat een zucht van verlichting door de groep pieten. Gelukkig, toch nog een paar uurtjes slaap.

Konikpaarden

Op dat moment realiseren ze zich dat ze heel wat bekijks hebben gekregen. Ze waren zo druk en geconcentreerd bezig dat ze helemaal niet in de gaten hadden dat grote aantallen reeen, Konikpaarden en Heckrunderen waren toegestroomd. Het nieuwtje was als een razende rond gegaan. Sint is hier! Dit is hun kans om zijn hulp te vragen, want zij hoeven allemaal maar een kadootje. Een enkele reis Spanje!

Fijne Sinterklaas!

Door: Liz Barclay

Foto: Wikipedia

Reacties