Blog Liz Barclay: King Schufro mag door!

Blog Liz Barclay: King Schufro mag door!

King Schufro
King Schufro KWPN Hengstenkeuring 2018 © DigiShots

Vorige week kreeg ik een berichtje van mijn vriendin Elze: Roeland’s hengst King Schufro mag door naar het verrichtingsonderzoek! Wauw , super! Maar ook, jeetje, wat jammer dat we er uitgerekend dit jaar niet bij waren.

Twee jaar geleden werden we nog zo aardig op de tribune onthaald en getrakteerd op een lekker glaasje wijn, door Roeland en zijn twee goede vrienden, dierenarts Jan Pen en fokker Henk Bardoel.

Hengstenkeuring 2016

Het was jaren geleden dat ik op de hengstenkeuring was. Ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw, net voor ik naar Cornwall verhuisde. Het was dus wel even bijkomen toen ik in 2016 samen met mijn goede vriendin Elze de Brabanthallen binnenliep. Hoe groot, hoeveel stands, hoe klinisch schoon, en ook: hoe rijk…

De bontkragen en slangenleren laarzen hebben het duidelijk gewonnen van de klompen. Als je het daar allemaal in die hallen in de stands verzameld ziet, dan realizeer je je pas echt wat een excentrieke sport de paardensport eigenlijk is.

Rondje stallen

Het was nog lekker vroeg, dus een mooie tijd voor een rondje stallen. En daar kwamen we Roeland Elshuis tegen. Een rijzige gestalte met een vriendelijk gebrild gezicht. Elze vertelde me later dat Roeland met zijn paard zo’n 30 jaar geleden bij haar op de boerderij in pension was gekomen. Het was zijn eerste eigen paard maar door zijn enorme enthousiasme en leergierigheid was hij binnen enkele jaren toe aan zijn eigen plekje met de paarden bij huis.

Later, op de tribune bij Roeland en zijn twee vrienden, was het niet alleen gezellig, maar heb ik ook een hoop geleerd. Dit trio bezat, naast een heerlijk gevoel voor humor, een enorme hoop kennis waar ze ons rijkelijk in lieten meedelen.

Hengstenkeuring 2017

Ook in 2017 ben ik weer geweest. Ditmaal met twee leerlingen die beiden warmbloedpaarden rijden en door mijn enthousiaste verhalen zodanig waren warmgelopen dat ze dit wel een keer van dichtbij wilden meemaken. Elze kwam ons met een overvolle picknickmand van Schiphol halen en na een nacht in de allerbeste B&B ever dompelden wij ons vol overgave onder in het hengstenspektakel.

‘Roeland trio’

Ook dit keer kwamen we bij het ‘Roeland trio’ terrecht, waar de twee Engelse dames voor nogal wat onrust op de tribune zorgden door iedere keer ongelofelijk te giebelen als die keurige welbespraakte presentator het over ‘de fokkers’ had.

blog liz barclay

Het was de laatste dag van de springhengsten en in een klein gesprekje met Roeland kreeg ik het idee dat hij duidelijk meer in de springkant dan de dressuur geïnteresseerd was. Hij vertelde toen ook dat hij zelf wel wat fokte.

Van hobbyruiter naar hobbyfokker

Inderdaad, Roeland Elshuis, dat doe jij. En dus ook heel goed, dat is me nu inmiddels wel heel duidelijk geworden.

Vanaf je jeugd heb je enthousiast gereden en in 1985 kocht je je eerste paard. In 1994 werd de eerste fokmerrie (Amulet X Lucky Boy) aangeschaft, waaruit onder meer een hengst kwam die door ging naar de tweede bezichtiging en een Grand Prix springpaard.blog liz barclay

Je noemt jezelf een actieve recreatieruiter en ook het fokken doe je als hobby en dat allemaal naast je werk. Je houdt meer van springen, maar wilde toch ook graag een goed dressuurpaard fokken.

Inmiddels heb je drie fokmerries, waarvan een een draagmerrie met het embryo van je Up To Date merrie en een spermacocktail van drie hengsten. Het zou me niets verbazen als dat een ideetje van Jan Pen was.

Veel hart en doorzettingsvermogen

Niet iedere hobbyfokker heeft het inzicht en het doorzettingsvermogen om ieder jaar weer de juiste hengsten voor zijn merries uit te zoeken. Roeland Elshuis, en dat had Elze me al verteld, heeft dat. Enorm veel hart voor de fokkerij, en de sport in het algemeen, en een gezonde koppigheid om de moed nooit op te geven als het allemaal even niet lukt. Zoals het overlijden van je merrie vijf weken voordat haar Uphill veulen op de wereld had moeten komen.

‘Dit wordt niks’

Roeland vertelde een paar dagen geleden dat hij, toen hij zijn hengst vorig jaar in de wei langs de Maas, waar hij met een aantal andere jonge paarden liep, ging bekijken, dacht: ‘dit wordt niks’. Toen hij er vanaf september thuis mee aan het werk ging, bleek het een ongelofelijk nuchter en ongecompliceerd paard te zijn, met een makkelijke en sterke beweging. Roeland heeft zelf het eerste werk gedaan; halstermak maken, voetje geven, afspuiten en longeren.

blog liz barclay

Toen hij op een dag zijn jonge merries uit de wei haalde en langs de jonge hengst liep, wist hij dat hij een beslissing moest nemen. Het werd Linda Leeflang, die precies vijf weken de tijd had om de hengst klaar te maken voor de keuring in Den Bosch.

King Schufro mag door

Dat de trotse en imposante King Schufro (Don Schufro X Jazz X Amor) van het KWPN door mag naar het verrichtingsonderzoek is waarschijnlijk een hoogtepunt voor Roeland Elshuis, alhoewel hij zelf heel duidelijk is over de betrekkelijkheid ervan. ‘Er moet nog veel gebeuren. Ik denk eerlijk gezegd dat het verrichtingsonderzoek wel goed zal gaan vanwege zijn nuchterheid. Maar ja, dan moet hij het goed gaan doen in de sport en er moeten goeie veulens komen. Het zijn allemaal deelbeslissingen. First things first.’

Ik hoop voor Roeland dat hij een beetje geluk aan zijn zijde heeft. En ik kan me wel voor de kop slaan dat Elze en ik er uitgerekend dit jaar niet bij waren. Dat feestje hadden wij wel heel graag willen meemaken!

Liz Barclay

Foto boven: DigiShots

Reacties