Blog Liz Barclay I Dag lieve Floris, rust zacht…

Blog Liz Barclay I Dag lieve Floris, rust zacht…

fries paard

Ooit kon ik hem bijna aanraken, mijn held Rutger Hauer. Ergens eind 1979, begin ‘80 stond ik vlak naast hem op het Utrechts Film Festival. Maar ik bevroor, zo ‘starstruck’ was ik.

Turks Fruit heb ik nooit gezien, wel Soldaat van Oranje en dat was de eerste keer dat ik Floris in een gewoon pak zag. Zonder paard maar even overtuigend als de verzetsstrijder Erik Lanshof, gebaseerd op de persoon Erik Hazelhoff Roelfzema.

Supernostalgisch momentje

Deze week kreeg ik een berichtje van degene met wie ik op dat filmfestival was. Rutger Hauer is overleden, stond er. Floris! Stuurde ik in een berichtje terug. Waarna ik onmiddellijk de serie Floris en Sindala op YouTube heb opgezocht en mezelf een supernostalgisch momentje heb bezorgd.

Tien jaar oud en zo verliefd!

Ongelofelijk, ik herinnerde me nog zoveel uit die aflevering over de aflevering over de Byzantijnse beker! Ik was weer even tien jaar oud en zo verliefd!

In die periode dagdroomde ik vaak dat ik met Floris door bossen over zandvlaktes galoppeerde, want deze onschuldige kalverliefde was onlosmakelijk verbonden met het paard. Een soort driehoeksverhouding dus.
We zaten met allemaal aan de televisie gekluisterd, mijn moeder, mijn vader en m’n zusje. Toen ik gisteravond terugkeek viel het me op hoeveel er te lachen was. Iets wat me toen volledig ontgaan is. Voor kinderen was het spannend en ondertussen konden de ouders zich er ook prima mee vermaken.

Met de teugels in een hand

Dat Rutger Hauer kon rijden, kan je zien aan het begin van iedere Floris en Sindala aflevering en ook in de film Ladyhawke, een superromantisch Middeleeuws fantasieverhaal waarin Rutger Hauer als Etienne of Navarre aan het einde op een Fries paard, met de teugels in een hand, een kerk in passageert. In zijn andere hand een groot zwaard. Voor een paardenvrouw een geweldige scène en ik kon toen alleen maar denken: ‘Jeetje, dat moet kicken zijn geweest.’

Ik heb vanmorgen van alles gegoogled en vond het volgende: die imposante Fries heette Othello, zijn vader was de hengst Ritske 202 en zijn moeder Pauwlona. Othello was het circuspaard van Manuela Beeloo.

‘’Rutger doet alles en ziet er goed uit’’

Gedurende mijn google-actie kwam ik ook terecht bij een interview met Rutger Hauer en Paul Verhoeven op de site van Andere Tijden over het succes van de serie Floris en Sindala. Het is uiteindelijk het succesverhaal van twee Nederlandse mannen die in de internationale filmwereld ongelofelijk veel hebben bereikt.

Enkele citaten uit dit interview:

In april 1968 als Soeteman twee afleveringen geschreven heeft, begint de zoektocht naar Floris. Via een vriend is hij gewezen op de jonge acteur Rutger Hauer.

‘’Rutger doet alles, durft alles en ziet er goed uit. Hij is misschien geen geweldig acteur, maar hij doet alles.’’

Verhoeven is dolblij met zijn regiedebuut: ‘’Daar is alles mee begonnen, toch? Het was een kardinaal moment in mijn leven.’’

Hauer: ‘’De eerste draaidag werd mij duidelijk, die camera wordt mijn nieuwe vriend. Voor de rest van mijn leven’’

‘’Dat acteren, ja, dat zou ik wel leren’’

Ook zegt Rutger Hauer in datzelfde interview: ‘’Ze vroegen of ik een ridder wilde spelen in een jeugdserie. Nou, paardrijden kon ik, schermen kon ik ook, en dat acteren, ja, dat zou ik wel leren.’’

Dag, lieve Floris, rust zacht…

Foto: archief Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties