Blog Liz Barclay l Ik ben boos op het NRC!

Blog Liz Barclay l Ik ben boos op het NRC!

0 3840
Liz Barcly

Het was afgelopen weekend weer raak. het NRC Handelsblad, normaal gesproken mijn favoriete krant, kwam met een stuk aanzetten van Carolina Trujillo naar aanleiding van het verongelukte eventpaard Zindane. De journaliste schreef dat ze de hele week aan dit paard had gedacht vanwege het feit dat het na een val gedurende de cross zo maar was geeuthanaseerd omdat hij een been had gebroken en er nooit ergens ook maar een minuut stilte zou zijn voor dit door de sport misbruikte dier. Natuurlijk haalde ze de sporen, de zweep en het bit er weer bij waardoor het paard gedwongen zou worden dingen te doen waarvan de wij denken dat ie het leuk vindt. Ik geloof dat ik het zo in het kort correct heb beschreven.

Uit z’n verband getrokken

Er klonk verder in door dat het wreed was om zo’n dier op die manier weg te gooien terwijl mensen geopereerd worden en de kans krijgen te herstellen. En natuurlijk, dat het veel te heet was waarna ze er ook nog snel even Bianca Schoenmakers bijhaalde om reden van diens betoog over paardensport in de hitte en wat wel en wat niet te doen. Dat betoog van Bianca had ik eerder deze week al gelezen. Mevrouw Trujillo had dat stuk behoorlijk uit z’n verband getrokken.

Bianca wilde in haar stuk juist aan de KNHS en andere hippische sportorganisaties duidelijk maken dat door hun gebrek aan informatie over de paardvriendelijke maatregelen tijdens een hittegolf er een verkeerd beeld werd gegeven en daardoor een tragisch ongeluk als dat van Zindane weer koren op de molen van de activisten zou worden.

Door het slijk gehaald

Toen werd ik boos. Boos omdat ik er echt geen jota meer van snap. Omdat de welmenende paardenmens continu door het slijk wordt gehaald en niet de kans krijgt om in de pers op een eerlijke manier vertegenwoordigd te worden.

Ook ik, fervent paardenliefhebber en ruiter, zet zo nu en dan mijn vraagtekens bij de ontwikkeling van de paardensport. Maar ik heb na meer dan 40 jaar werkzaam te zijn geweest in de paardensport twee maal meegemaakt dat een paard moest worden geeuthanaseerd vanwege een beenbreuk. Dat was verschrikkelijk maar uiteindelijk absoluut niet de regel van de sport. Integendeel.

Een paard vergelijken met een voetballer

Wat ik mis is ruimte in de krant om de moeite te nemen een onderlegd artikel te schrijven met gegronde informatie van beide kanten. Zonder de flauwekul van Carolina Trujillo om het euthanaseren van een paard met een botfractuur te vergelijken met de knieblessure van een voetballer.

Op deze manier wordt de onwetende dierenliefhebber een verhaal voorgekauwd waar geen jota van klopt. Ik heb het NRC dan ook vriendelijk geadviseerd om Bianca eens te interviewen. Gaat niet gebeuren, denk ik. Het idee dat ze er een foto moeten bijzetten met iemand met sporen aan de laarzen en een zweepje in de hand!

Door: Liz Barclay

Foto: DN Fotografie

Reacties