Blog Harrie Smolders: ‘We kwamen hier voor een teammedaille’

Blog Harrie Smolders: ‘We kwamen hier voor een teammedaille’

Harrie Smolders en Emerald.

Harrie Smolders Emerald‘We kwamen hier natuurlijk voor een teammedaille. Jammer genoeg werd dat direct een hele moeilijke missie. Het is al moeilijk om die medaille met vier man te halen, met drie man is het bijna onbegonnen werk. Dan mag er echt helemaal niks verkeerd gaan. Nu wist je, als er iets valt, dan is het gedaan. Na de eerste rit van Jeroen in de finale van de landenwedstrijd waren we al bijna gezien en toen ik de onderste paal eraf kreeg op de triple bar was alles meteen weg.

Wat ons trof zijn van die onverwachte dingen die hier gebeuren, voor ons in negatieve zin en voor anderen gebeurt er weer iets in positieve zin. Outsiders die boven komen drijven en favorieten die sneuvelen. Dat is kenmerkend voor een kampioenschap en zeker voor de Olympische Spelen. Dat is drama en topsport en daarom vinden we het ook mooi.

‘Big Star is een fenomeen’

Nick Skelton was op voorhand wel een van de topfavorieten. Hij heeft het hele jaar hier naartoe gewerkt. Toen hij van de week een fout kreeg, werd hij niet langer door iedereen als een favoriet gezien. Maar het moest zo zijn voor hem. Hij is een kampioen en voor zijn paard geldt zeker hetzelfde. Dat is een fenomeen. Alle drie de paarden op het podium zijn trouwens geweldig. Het zijn net veertjes op de sprong. Zo licht en makkelijk springen ze.

De keuze om Emerald niet in te zetten voor de tweede manche, was voor mij logisch, zeker met het verloop van de proef. We hadden teveel nullers in de eerste ronde in mijn optiek. Alle kansen op een medaille waren feitelijk weg. En of je dan vierde wordt of twintigste maakt eigenlijk geen verschil. Het is Emerald zijn eerste kampioenschap. Ik moet hem nog in bescherming nemen. Hij geeft altijd zoveel en moet misschien nog leren te doseren. In overleg met de eigenaar en bondscoach hebben we besloten hem terug te trekken. Hij is nog jong, ik wil nog graag een paard overhouden voor de toekomst.

De eigenaar, mijn werkgever Axel Verlooy, en zijn zoon Jos zijn hier alle dagen geweest. Dat was fijn voor mij. Het contact is weliswaar minder dan op een regulier concours, maar belangrijke dingen hebben we wel besproken. Het is fijn om vertrouwende mensen om je heen te hebben om zo het beste eruit te kunnen halen. Met de ruiters hebben we veel tijd samen doorgebracht. We liggen elkaar goed, dus dat heeft geen problemen opgeleverd. Ik vond het apart zo een keer in het dorp te verblijven en tussen al die sporters te lopen. Dat geeft een ander gevoel en maakt duidelijk dat je niet op een Europees of wereldkampioenschap bent.

Mijn vrouw was hier ook, mijn kinderen niet. Dit is geen speeltuin voor hen, meer voor grote mensen. De kinderen hebben de hele week bij familie gelogeerd, zowel bij opa’s en oma’s en ooms en tantes. Wat ik van ze gehoord heb, hebben die een hele leuke week gehad.

‘Als kleine ondernemer drie paarden in de finale hebben is wel iets heel moois’

Harrie Smolders EmeraldBijzonder was nog dat er drie paarden in de finale zaten, waarmee ik een band had. Allereerst natuurlijk Emerald, maar daarnaast ook Zipper en First Devision. Zipper liep met René Tebbel en hij is bij ons geboren, gefokt door mijn vader. First Devision, van Sjeik Al Thani uit Qatar, is in mijn handen geweest. Die kocht ik als zevenjarige en heb ik zelf ook een tijd gereden. Als kleine ondernemer hier drie paarden in de finale hebben is wel iets heel moois, vind ik.

Nu kijken we alweer vooruit. Met mijn tweede paard Don wil ik nog een paar Global Tour-wedstrijden rijden en met Emerald heb ik de landenwedstrijdfinale in Barcelona op de planning staan. Het is hier mooi geweest en we gaan gewoon weer door naar het volgende.’


Harrie Smolders (34 jaar) is werkzaam bij Axel Verlooy en woont in Lage-Mierde. Hij maakt samen met de voor meerdere stamboeken goedgekeurde Emerald N.O.P. deel uit van het olympische springteam.

Bron: Hoefslag

Foto’s: Remco Veurink

banner-website

Reacties