Blog Harrie Smolders: ‘Emerald is klaar voor Rio’

Blog Harrie Smolders: ‘Emerald is klaar voor Rio’

‘Een Olympische blog? Maar het is nog niet zeker dat ik naar Rio ga. Er zijn veel kanshebbers. We hebben een sterke groep. In de breedte hebben we er nog nooit zo goed voor gestaan, denk ik. Normaal ben je als land blij als je vier combinaties kan sturen, combinaties die ook echt iets op een kampioenschap te zoeken hebben. Nu zou Nederland wel twee gelijkwaardige teams kunnen afvaardigen. Ik zit met Emerald en Don in het Olympisch kader, maar de focus ligt op Emerald. Het wordt met Emerald naar Rio of niet naar Rio.

‘Emerald heeft laten zien een paard voor een kampioenschap te zijn’

Afgelopen winter lag mijn prioriteit bij de wereldbeker. De wereldbekerfinale was mijn enige kans om op eigen kracht te laten zijn dat Emerald een kampioenschapspaard is. En dat heeft hij daar bewezen. Hopelijk was dit voor de coach het laatste zetje om ons in het team op te nemen. Emerald hoort thuis op de Spelen. Dit is eigenlijk zijn enige kans. Vier jaar geleden was hij acht, over vier jaar is hij zestien. Het zou zonde zijn als een paard met zijn kwaliteiten niet op dat platform heeft geacteerd.

We hebben het programma van Emerald afgestemd op Rio. Hij heeft sinds de wereldbekerfinale alleen de landenwedstrijd in Rome gelopen. Het aantal wedstrijden is bewust beperkt. We hebben hem niet meer “in het rood” gereden, zoals we dan zeggen, om hem niet op te branden vóór Rio. Gelukkig heb ik meerdere paarden, zo heeft Don de wedstrijden van de Global Champions League gelopen. Verder gaat op stal alles gewoon door, met klanten en studenten. Er is elk weekend wel iets te doen.

De Olympische Spelen zijn bijzonder. Aan de laatste drie edities deed een leerling van mij mee, maar zelf heb ik er nog niet gereden. Het is een bijzonder evenement, de hele wereld kijkt mee. De belangstelling voor de Spelen is enorm. Tijdens een EK of WK zijn het voornamelijk insiders, in de Spelen is de hele natie geïnteresseerd. Ik wil graag in Rio rijden. Zeker nu, met Emerald in de vorm van zijn leven.

Axel Verlooy en ik hebben Emerald sinds zijn zesde. Hij was altijd een groot talent, met zijn techniek, souplesse en uitstraling. We hebben bewust de tijd genomen om hem te laten groeien. Emerald moest meters maken. Hij kon nog wel eens onder de indruk raken van de entourage, maar vorig jaar merkte ik dat zijn focus verbeterde. Nu is hij zowel fysiek als mentaal in topvorm. Hij is klaar voor Rio. Ik hoop dat ik de coach daarvan kan overtuigen de komende weken.’

Springruiter Harrie Smolders is 36 jaar, woont in Lage Mierde, werkt bij EuroHorse/ Axel Verlooy. Hij is met Emerald N.O.P. (Diamant de Semilly x Carthago) en Don VHP Z (Diamant de Semilly x Voltaire) opgenomen in het Olympisch kader. Met de hengst Emerald werd hij tweede tijdens de Wereldbekerfinale 2016. Met Exquis Walnut de Muze was hij van de partij op het EK 2009 en WK 2010.

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties