Blog Doordraver: ‘Zwijn’

Blog Doordraver: ‘Zwijn’

Achtervolgd door een zwijn
Doordraver maakt een buitenrit over de Veluwe

Ter afwisseling van de eindeloze dressuurrondjes ben ik lid van een ‘lange afstand’ rijvereniging. Het gaat om het rijden op de mooiste plekjes die doorgaans verboden zijn. ‘En om het eten’, vult een altijd gezellig meerijdende Vriendin eerlijkheidshalve aan. Na de rit vindt ’s avonds een riant diner plaats, met minstens vijf gangen.

Mannen thuis laten

Onze mannen vinden dat een oneindig lange zit met ‘aanstellerige hapjes’ op de borden. De laatste keer dat ze mee waren stelden ze broodnuchter voor om na afloop nog even de plaatselijke snackbar te bezoeken. Wij pakken dus onze koffers en laten de mannen thuis het fort bewaken. Deze week zullen we op de Veluwe rondrijden. Een luxe hotel voor ons, een dik bestrooide box voor de paarden. Een landgoedeigenaar heeft genereus zijn hele grondbezit voor ons opengesteld. Zijn echtgenote heeft dagenlang op haar mountainbike gezeten om de allermooiste routes samen te stellen. Het privédomein biedt edelherten en wilde zwijnen een beschutte woonplaats.

Achterom kijkend zien we vooral de forse, uit haar bek priemende hoektanden.

Wildroosters

Om te paard veilig de wildroosters over te steken liggen er oude rollen vloerbedekking, vrijwilligers rollen die uit zodra de ruiters naderen. Drie potige heren die voorbereidingen treffen op hun ‘klaar-over’ taak beleven spannende momenten horen we later. De kudde wilde varkens-met-jong is niet gecharmeerd van rondlopende kerels in hun peuterspeelzaal. Met meegenomen harken moeten ze de dieren op afstand houden. Als ervaren testruiters hebben wij de eer een half uur eerder dan de rest de route te mogen verkennen. ‘Aaaah, zie die biggetjes…’ Vertederd stappen we langzaam langs de kleintjes in gestreepte pyjama outfit.

Achtervolging

Eén zeug is er helemaal klaar mee. Eerst al een paar mensen die met een rol kamerbreed tapijt ongevraagd haar gebied komen stofferen, nu een clubje ruiters. Ze gromt vervaarlijk en voor wij er erg in hebben zit ons ineens een woest ogend wild zwijn op de hielen. De paarden hebben de boodschap snel door en zetten de sokken erin. Achterom kijkend zien we vooral de forse, uit haar bek priemende hoektanden. Uiteindelijk blijken wij toch sneller en staakt ze de achtervolging. Met knikkende knieën gaan we over in stap. ’s Avonds bij het gezamenlijke diner hebben wij hét verhaal van de avond. Met blozende konen vertellen wij het keer op keer, zelfs de ober is onze belevenis ter ore gekomen, vertelt hij terwijl hij ons een grote schaal lekkers voor houdt. ‘Jammer, geen karbonaadjes’ zegt Vriendin grimmig terwijl ze haar vork in het malse vlees prikt.

 


Doordraver schrijft voor Hoefslag Magazine maandelijks een column. Uit een serie van een aantal jaren geleden, plaatsen we enkele columns als blog op de website.

 

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

M4Horses

M4Horses

T: 06-51863299

E: info@m4horses.com

W: www.m4horses.com

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Naamsvermeldingen

Reacties