Bloem oorzaak van positieve dopingtest Johan-Sebastian Gulliksen

Bloem oorzaak van positieve dopingtest Johan-Sebastian Gulliksen

0 552
Johan-Sebastian Gulliksen dopingtekst
foto: Remco Veurink

Een bloem is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak geweest van de positieve dopingtest van Johan-Sebastian Gulliksen’s Arakorn. Dit is na uitgebreid onderzoek geconcludeerd door de FEI.

Herfstkrokus

De Noorse springruiter Gullisken zijn paard is positief getest op demecolcine tijdens de CSIO5* in St. Gallen. Dit gebeurde afgelopen zomer. Op 6 maart is door de FEI besloten dat er geen opzet in het spel is, want naast demecolcine zijn er ook sporen van colhicine gevonden. Beide stoffen zijn metabolieten van de herfsttijloos.

Meerdere gevallen

Dit is niet de eerste keer dat de FEI ziet dat herfsttijlozen de oorzaak zijn van een positieve dopingtest. De eerdere gevallen komen van wedstrijden in de Zwitserse Alpen, Oostenrijk en Duitsland. Gebieden waar de plant in het wild groeit. In al deze gevallen werden er ook sporen van colchicine gevonden.

Feilloze reputatie

Hoogstwaarschijnlijk heeft het paard van Gulliksen het omliggende gras gegeten in Zwitserland, waar de herfsttijloos op dat moment in bloei stond. De feilloze reputatie van de springruiter, een uitgebreid rapport van de betrokken veearts en onderzoek heeft uiteindelijk uitgewezen dat de Noorse ruiter onschuldig is bevonden.

Bron: Horse&Hound

Foto: Remco Veurink

Reacties