Bloedtest tegen resistentie ontwormingsmiddelen

Bloedtest tegen resistentie ontwormingsmiddelen

bloed afnemen onderzoek

Het Britse Austin Davis Biologics is heel dichtbij de ontwikkeling van een bloedtest om de aanwezigheid van bloedworm vast te stellen. Het doel is om wormenkuren nog spaarzamer in te zetten om resistentie tegen te gaan.

Het bedrijf vraagt Britse paardeneigenaren die bloed laten afnemen bij hun paard een deel daarvan af te staan voor onderzoek.

Wormbesmetting

Het doel is om de bloedmonster te vergelijken met mestonderzoeken om nog beter vast te kunnen stellen of er sprake is van een wormbesmetting.

De bloedworm-test zou eind dit jaar beschikbaar moeten zijn. Het onderzoek is mede bekostigd door Horse Trust. Austin Davis Biologics ontwikkelde eerder de EquiSal Tapeworm test, een systeem om een besmetting met lintworm vast te stellen.

Resistentie

Dr. Corrine Austin, die betrokken is bij het onderzoek, benadrukt het belang van een goede behandeling tegen wormen en, daarmee samenhangend, het doeltreffende gebruik van middelen tegen wormen. “Wanneer er op grote schaal resistentie van moxidectine optreedt, hebben we een flink probleem,” geeft zij aan. “Door middel van een goede test-methode kunnen we dit middel spaarzaam inzetten en alleen wanneer dit echt nodig is.”

Resistentie tegen de bestanddelen van wormenkuren is een steeds groter probleem. Resistentie houdt in dat wormen niet meer gevoelig zijn voor bepaalde stoffen, zoals nu al bekend is over fenbendazol en pyrantel. “Daarom is het heel belangrijk om met zekerheid vast te kunnen stellen welke paarden een wormenkuur nodig hebben en welke niet,” vult Austin aan.

Mestmonster

Britse paardeneigenaren die het bloed van hun paard vanwege gezondheidsredenen laten afnemen, kunnen dat aangeven bij Austin Davis Biologics. Om het beste alle informatie te kunnen vergelijken, moet ook een mestmonster worden meegeleverd.

Bron: horseandhound.co.uk

Foto: archief

Reacties