“Binnen no-time wordt elke paardendrol compleet tot poeder gemaakt”

“Binnen no-time wordt elke paardendrol compleet tot poeder gemaakt”

mest paardendrol
Mest opruimen © DigiShots

Enorme zwermen met mestkevers doemen op in Oost-Nederland. Vooral in de Achterhoek, en met name bij veehouders, vormen de dieren sinds enkele weken een ware plaag, meldt de Gelderlander.

Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit noemt de gigantische hoeveelheid kevers een ‘raadsel’.

Uit elkaar geplozen

“Het is vooral bij de paardenmest, de koeienmest is blijkbaar minder interessant voor de kevertjes,” vertelt Karina Schermer-Dols, die naast haar pensionstal ook biologisch koeien houdt in het Gelderse Ede. “Wij dachten eerst dat een nieuw pensionpaard graan bijgevoerd kreeg ofzo, omdat de mest zo uit elkaar geplozen werd. Tot we zagen dat het bij alle mest was. Binnen no time is elke paardendrol compleet tot poeder gemaakt, je weet niet wat je ziet.”

In een maand tijd zijn er door heel Nederland ruim 200 waarnemingen van de beestjes gemeld op waarneming.nl. De meeste meldingen komen uit Gelderland. Het gaat volgens Van Vliet om de Aphodius Contaminatus, waar geen Nederlandse naam van is.

Mest weghalen

“Ik doe er niks aan, afgezien van nog steeds elke dag de mest weghalen bij de paarden,” aldus Schermer-Dols. “Ik hoop eigenlijk dat ze nog wat goed werk doen voor de grond. Als ze de mest erin halen en er meer lucht in brengen zou dat toch gunstig moeten zijn voor door paarden belopen stukken.”

De kevers zouden met name in het oosten van het land voorkomen omdat daar meer paardenbedrijven zitten.

Bron: De Gelderlander / Hoefslag

Foto: Digishots

Reacties