Bianca Zinger: “Ik had dit niet durven dromen”

Bianca Zinger: “Ik had dit niet durven dromen”

0 1754
Foto: Ingrid Truijens

Bianca Zinger ging in oktober 2010 op zoek naar een speciale opvolger. Ze kwam thuis met een Fries hengstveulen zonder papieren. Inmiddels rijdt de combinatie succesvol Z2 dressuur. Zinger vertelt “Kay is echt een once in a lifetime horse.”

Opfok

In oktober 2010 is de amazone met haar ouders naar Friesland gereden om hem op te halen. Zinger vertelt “Hij was een beetje eenkennig maar liet een goede galop zien en stond goed op de benen. Onderweg naar de opfok ging het mis in de trailer. Kay kwam klem te zitten onder de voorboom in de trailer. Ik ben eronder gekropen en toen hij iets vrij kwam kon ik het halstertouw los klikken. Vanaf dat moment is hij voor mij door het vuur gegaan. Om de twee maanden zijn we naar Friesland gereden om hem te bezoeken.”

Foto: Hypic fotografie

Betrouwbaar

Kay zijn vader is geen KFPS goedgekeurde dekhengst. Om te bevestigen wie zijn vader is onderging het paard een dna-onderzoek. “Hij is ingeschreven in het bijboek van het KFPS. Mijn Indalo-Keimpe is nu een echte Fries” aldus Zinger. De hengst kwam op 2,5 jarige leeftijd naar de huis. “In de opfok was hij best veel hengst maar ik wilde het thuis even aankijken. Het zadelmak maken ging gemakkelijk en hij was thuis heel braaf. Het is een heel betrouwbaar en lief dier, ondanks dat hij nog steeds hengst is. Thuis heb ik alleen een buitenbak dus we gingen al gauw naar een oefenwedstrijd om ervaring op te doen. Hij laat zich niet horen op vreemd terrein en mijn buurmeisje stapt er al op vanaf dat ze twee jaar is.”

Blessure

De combinatie werd geselecteerd voor de finale van de Horsefood competitie bij de vierjarigen. Ook liep de hengst mee in de finale van de Pavo Phryso Cup in Drachten. Zinger vertelt “De B en L dressuur kwamen we fluitend doorheen. Tot het M1, vanaf dat moment werd hij anders. Hij wilde alleen maar rennen dus we gingen al gauw naar de dierenarts. Eerst leek het alsof alles goed was maar mijn onderbuikgevoel zei dat er echt iets mis was. Hij was toen zeven jaar en zo kende ik hem niet. Ik schakelde een osteopaat in en ze vroeg of hij was uitgegleden. Toen ze hem bekeek zag ze dat zijn SI-gewricht uitgerekt en verschoven was. Hij kon ook niet meer normaal rechtuit lopen. Ze heeft hem behandeld en langzaam zijn we weer gaan trainen.”

Regiokampioenschappen

Naast de behandelingen van de osteopaat verhuisde de Friese hengst ook naar Noordwijk. “Hij staat nu bij mijn vriend op stal. Na de behandelingen krabbelde hij weer op en inmiddels rijden we Z2 dressuur. Ik heb lang gedacht dat zijn blessure het einde als wedstrijdpaard zou betekenen. Gelukkig bleek dat niet zo te zijn. Hij is op papier niet het ideale sportpaard maar hij wilt heel graag werken. We hebben meegereden op de regiokampioenschappen in Utrecht en Zuid-Holland. Hij geeft je een heel safe gevoel en laat je niet in de steek. Na een drukke werkdag stap je altijd met een rustig gevoel op. Nieuwe oefeningen probeert hij altijd en hij laat zich snel overtuigen” vertelt de amazone.

Z2 dressuur

In 2017, 2018 en 2019 heeft de combinatie zich geplaatst voor de finale van het NK voor Friezen. Afgelopen februari werd de hengst officieel sport verklaard. Ze vertelt “Op onze eerste Z2 wedstrijd liep hij meteen een winstpunt bij elkaar. Mijn doel is om zo ver mogelijk met hem te komen. De volgende missie is om het Z2 uit te rijden en stiekem denk ik toch wel aan het ZZ-Licht. Ik vind het prachtig om hem zelf met rust en plezier op te leiden. Voor mij is Kay echt een once in a lifetime horse.”

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Hypic Fotografie / Ingrid Truijens

Vergelijkbare artikelen

Reacties