Wederom bewezen: beweging is gezond voor paarden met overgewicht

Wederom bewezen: beweging is gezond voor paarden met overgewicht

0 1153
dik, zwaar, obesitas

Lichte beweging voor te zware paarden die op dieet zijn is belangrijk, dat toonde recent onderzoek opnieuw aan. Onderzoekers aan de universiteit van Melbourne bestudeerden 24 paarden en pony’s die op dieet stonden. Ze hadden allemaal een Body Condition Score (BCS) van 7 op een schaal van 9.

Dieet

Alle paarden stonden twaalf weken op dieet, ze kregen 1,25% van hun lichaamsgewicht aan droge stof in hooi. Daarnaast voerden de onderzoekers iedere dag sojameel, luzerne en een vitaminepoeder aan de paarden. Dit totale rantsoen werd geschat op 82,5% van hun dagelijkse energiebehoefte. De helft van de paarden deed licht werk, bestaande uit 10 minuten stappen en 15 minuten stevig draven. Dit deden ze vijf dagen per week. Zowel voor als na het dieet werden de paarden gewogen, hun vetmassa werd bepaald en hun insulinegevoeligheid werd gemeten.

Conclusie

De onderzoekers concludeerden dat de BSC, vetmassa en lichaamsgewicht bij beide groepen even ver waren gedaald. Ze namen daarentegen wel een significant verschil waar in de insulinegevoeligheid van paarden. De paarden die arbeid verrichtten hadden een verbeterde insulinegevoeligheid en daarnaast een gedaalde concentratie van Serum Amyloid A (SAA). Dit eiwit wordt in hoge hoeveelheden in het bloed aangetroffen bij de eerste fase van een ontsteking.

Consistente bevindingen

‘Lichte arbeid zorgde voor extra gezondheidsvoordelen in vergelijking met enkel voedingsbeperkingen bij deze populatie,’ aldus de onderzoekers. ‘Hoewel de dieren in onze studie niet waren geselecteerd op insulinedisregulatie, waren onze bevindingen consistent over meerdere rassen en een breed scala aan insuline-gevoeligheden. Daarom ondersteunt dit onderzoek aanbevelingen om paarden met overgewicht arbeid te laten verrichten.’

Bron: Horsetalk

 

Reacties