SBS6 mag paardenkwestie Betrapt! uitzenden: “Het is een logisch gevolg van hun...

SBS6 mag paardenkwestie Betrapt! uitzenden: “Het is een logisch gevolg van hun handelen.”

0 7866
Michael Barisone

Afgelopen vrijdag stonden Judy de Winter, Joop Musterd, Rozemarijn van Schaik, Michael Adams, Vincent tv-producties en Talpa in de rechtbank. Van Schaik had alles op alles gezet om de uitzending van Betrapt! op SBS6, waar Van Schaik in voorkomt, te voorkomen. Vandaag werd het vonnis bekend gemaakt. De uitzending van komende zondag gaat, ondanks de bezwaren van Van Schaik, gewoon door.

De Winter stapte eerder naar de zender met camerabeelden van 16 oktober 2018. Op de beelden was een gevecht op het erf van De Winter te zien. Hierbij waren Van Schaik en Adams betrokken. Van Schaik probeerde de uitzending te voorkomen, omdat De Winter volgens haar en Adams, valse geruchten verspreidt. Daarnaast zouden de beelden gemanipuleerd zijn en zou de uitzending de naam en reputatie van het stel niet ten goede komen.

Uitingsvrijheid

Echter besloot de voorzieningsrechter vandaag alsnog dat de uitzending, ondanks de bezwaren van Rozemarijn van Schaik en Adams, alsnog doorgaat. “De rechter vindt het belang van Talpa bij uitingsvrijheid, zwaarder wegen dan het belang van Van Schaik en Adams bij de bescherming van hun privacy,” zegt paardenadvocaat Stephan Wensing over de uitspraak.

Excessief geweld

Op de beelden is volgens Wensing onder andere duidelijk te zien dat De Winter van een afstand werd aangevallen. De rechter sprak dan ook over excessief geweld en vond dat het de televisiezender moest vrijstaan om deze misstand aan de kaak te stellen. “Daar komt bij dat de slachtoffers door de overal op hun eigen terrein ernstig zijn aangeslagen, vooral omdat hun 10-jarig dochtertje alles heeft kunnen zien.”

Botsing van grondrechten

Wensing noemt dit soort zaken een botsing van grondrechten. “Je hebt natuurlijk te maken met vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, democratie en recht op privacy. Dat botst. De rechter moet in dit soort gevallen echt afwegen welke belangen er voorop komen te staan. Het vonnis is om die reden heel uitgebreid en alles is afgewogen. Zo zijn de beelden van de uitzending al getoond tijdens de zitting van vorige week.”

Logisch gevolg van het handelen

Tijdens de rechtszaak werd ook de beschuldiging over manipulatie van het beeldmateriaal van tafel geveegd. Volgens de rechter was er géén sprake van manipulatie of onrechtmatig handelen van Talpa.
Ook over dat de uitzending de naam van Rozemarijn van Schaik en Michael Adams aantast, had de rechter wat te zeggen. “Dit komt voor hun eigen rekening, omdat het een logisch gevolg is van hun handelen,” aldus Wensing.

De advocaat noemt de uitspraak een overwinning. “Voor de journalistiek, voor het recht op vrijheid van meningsuiting en natuurlijk voor De Winter.”

De uitzending wordt aankomende zondag 30 juni om 20.30 uitgezonden op SBS6 .

Bron: Hoefslag/ Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan/ Tekst: Denise Meijer

Foto:

Reacties