Wat betekent de avondklok voor verzorging van paarden?

Wat betekent de avondklok voor verzorging van paarden?

0 34390
Stallen - hooi - voeren

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel om een avondklok in te voeren. Deze geldt in heel Nederland in ieder geval van zaterdag 23 januari tot 10 februari. Van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend is het niet toegestaan om zonder geldige verklaring de deur uit te gaan.

Voor paardenverzorgers geldt een uitzondering voor de noodzakelijke (medische) verzorging van paarden.

Uitzonderingen

Mede op aandringen van de Sectorraad Paarden zijn er uitzonderingen gemaakt voor de noodzakelijke verzorging van paarden. Zij moeten namelijk verzorgd worden en bewegen omwille van gezondheid en welzijn.

Verzorgers van paarden mogen, wanneer het (medisch) noodzakelijk is, na 21.00 uur ’s avonds hun paard(en) verzorgen. Hiervoor moeten ze het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben, waarin aangegeven staat dat het noodzakelijk is dat zij een paard moeten verzorgen na 21.00 uur.

Uiteraard geldt deze uitzondering ook voor medisch noodzakelijke beroepen zoals dierenartsen. Zij moeten in geval van nood altijd hun werk kunnen doen.

Werknemers

Daarnaast geldt er een uitzondering voor werknemers die voor hun werk na 21.00 uur of voor 4.30 uur de weg op moeten. Zij moeten het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ en ‘Eigen verklaring avondklok’ kunnen laten zien.

Verklaringen

De verklaringen voor paardenverzorgers zijn te verkrijgen via de website van de Rijksoverheid:

  • De Werkgeversverklaring avondklok is voor werknemers verkrijgbaar via de werkgever. Download hier het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ van de website van Rijksoverheid.
  • In de Eigen verklaring avondklok moet men aangeven dat het noodzakelijk is op dit tijdstip een paard te verzorgen. De eigen verklaring moet door de invuller ondertekend zijn. Download hier het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ van de website van Rijksoverheid.

De verklaring moet ingevuld en ondertekend zijn zodra u naar buiten gaat en u moet deze tonen als daarom gevraagd wordt. Dit kan zowel geprint als digitaal, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon.

Verantwoordelijkheid

De Sectorraad Paarden roept iedereen in de paardensector op, van individuele eigenaren tot ondernemers, om hun verantwoordelijkheid te nemen en de avondklok te respecteren. Zorg voor een goede spreiding van lessen/training en overige activiteiten over de dag zodat alleen de noodzakelijke verzorging na 21.00 uur plaatsvindt. We zitten in een strenge lockdown en het vraagt de inzet van iedereen om het coronavirus er onder te krijgen. Vermijd contacten en blijf thuis bij klachten.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

 

Bron: KNHS

Foto: Digishots

Reacties