Besmettelijke ziekte op CES Valencia Tour blijkt paardenherpesvirus 1/Rhino (EHV-1)

Besmettelijke ziekte op CES Valencia Tour blijkt paardenherpesvirus 1/Rhino (EHV-1)

0 2919
dierenarts dierenartspraktijken

Het destijds nog onbekende virus waardoor de CES Valencia Tour werd afgelast, blijkt het paardenherpesvirus 1 (EHV-1) te zijn. Alle paarden die sinds 1 januari op het terrein gehuisvest zijn, worden door de FEI verbannen en mogen dus niet meer meedoen aan internationale evenementen tot ze aan bepaalde testvereisten hebben voldaan.

Neurologische vorm

De Deutsche Reiterliche Vereinigung (FN) maakte dit bekend op navraag van St.Georg. Zij vertelden de nieuwswebsite dat het gaat om de neurologische vorm van EHV-1. EHV-1 kan zowel rhinopneumonie (luchtwegaandoeningen), ook wel ‘Rhino’ genoemd, als abortus, neonatale sterfte of de neurologische ziekte EHM (Equine Herpesvirus Myelo-encephalopathie) veroorzaken.

Alle paarden die de afgelopen tien dagen op het terrein waren, moeten in quarantaine. Daarbij moeten ze ook een veterinair onderzoek ondergaan. Er is in ieder geval bekend dat het om een besmettelijke uitbraak gaat. Op dit moment is weet de organisatie nog niet om welk paardenvirus het gaat. Er zijn enkele paarden ziek geworden.

Hoge koorts

De Duitse nieuwswebsite sprak met verschillende ruiters die momenteel met meerdere paarden op het betreffende terrein staan. Zo ook de moeder van U25-ruiter Tim-Uwe Hoffmann. Zij gaf aan dat er paarden zijn met hoge koorts. Ook kunnen de zieke paarden niet goed bewegen. Enkele paarden zijn overleden, aldus de vrouw. Deze informatie is echter nog niet officiëel bevestigd door de organisatie van het evenement.

Bron: St.Georg

Foto: Sabine Timman

Reacties