Bereden politie: “Mijn grootste angst is om tijdens een rel ten val...

Bereden politie: “Mijn grootste angst is om tijdens een rel ten val te komen”

0 6052
bereden politie paardenerzorger
Politie Bixiedag 2017 © DigiShots

Geeke is politieagent te paard. Een beroep wat maar 150 mensen in Nederland uitoefenen. Zij vertelt aan de Telegraaf hoe ze dit ervaart. “Ik realiseer me dat het uniek is dat ik dit toffe beroep mag uitoefenen,” vertelt ze.

Bij de politie

De amazone wist van kinds af aan al dat ze bij de politie wilde. Dat was dan ook niet gek, gezien haar vader en oom ook politieagenten waren. Toen ze met haar vader mee ging naar een open dag en daar de ‘bereden politie’ zag, wist ze dat ze haar droombaan had gevonden: “Ik ben namelijk ook gek op paarden. Na de politieacademie en wat jaren ervaring, solliciteerde ik als ruiter en na een hoop gesprekken, tests en toetsen, werd ik uitgekozen.”

Grootste angst

“Mijn grootste angst is tijdens een rel met mijn paard ten val te komen,” geeft de agente toe. Ze geeft aan het gelukkig nog niet mee te hebben gemaakt, maar wel verhalen van collega’s kent. “Zij moesten vluchten, of hebben een vuurwapen getrokken om zichzelf te kunnen beschermen.” Echter, op het moment dat ze wordt ingezet denkt Geeke daar niet meer aan. “Dan ben ik helemaal gefocust op de taak die ik heb als ME-commandant. En daarbij: als ik écht bang zou zijn, zou ik mijn werk niet meer goed kunnen uitvoeren.”

Intimiderend

De paardenliefhebber realiseert zich dat ze tamelijk intimiderend over kan komen in uniform te paard. “Maar hoe ik omga met mensen die mij een beetje eng vinden, hangt compleet af van de pet die ik op dat moment draag. Als ik wijkdienst heb en er kinderen zijn die het paard eigenlijk willen aaien maar tegelijkertijd een beetje bang zijn, vertel ik dat het paard niets zal doen en dat ze hem gerust kunnen aanraken.”

Maar als ze ’s avonds door een uitgaansgebied rijdt om de openbare orde te handhaven en ze een groep vechtende mensen uit elkaar wil halen, vindt ze het prima om indrukwekkend te worden gevonden. “Laat ze op dat moment maar bang zijn en respect hebben, soms is dat juist goed. Mij doet het in ieder geval niets.”

Zie ook: Britten nemen wet voor bescherming politiedieren aan

Lees het volledige artikel via de website van de Telegraaf.

Foto: © DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties