Berber van der Meer: “Zo kunnen de leerlingen toch nog wat leren”

Berber van der Meer: “Zo kunnen de leerlingen toch nog wat leren”

0 2422
Berber van der Meer vlogt op dit moment voor haar leerlingen over het dagelijks leven op stal.

Amazone en manegehoudster Berber van der Meer kan door de maatregelen omtrent het coronavirus momenteel geen lessen geven. Om deze reden traint ze nu eigenhandig alle paarden, en filmt ze haar bezigheden op stal. Deze filmpjes toont ze dan weer aan de leerlingen die nu niet kunnen rijden. “Ze vinden het super leuk, ik krijg allemaal foto’s doorgestuurd waarop ze met zijn allen voor de tv zitten. Ook krijg ik allemaal aanvragen over wat ik de volgende dag kan doen”, vertelt ze vrolijk.

Gewoon door

“Ik werk met een maandabonnement”, licht de manegehoudster toe. “Hierbij mogen de leerlingen elke week komen rijden. Nu mogen ze in één keer niet meer rijden, maar daar betalen ze wel voor. Ik kan dat natuurlijk ook niet zomaar stopzetten, want de paarden eten gewoon door. Zelf train en rijd ik nu alle paarden zodat ze wel beweging krijgen. Dat film ik nu allemaal, zo zijn de leerlingen er toch een beetje bij.” De reden dat Van der Meer vlogt is om te laten zien dat het paardenleven gewoon doorgaat, ook als de ruitertjes er niet zijn. “Ze begrijpen het gelukkig wel, niemand kan hier iets aan doen. Nu hoeven ze zich ook niet te vervelen nu ze zo lang thuis hoeven te zitten”, lacht ze

Compenseren

Van der Meer streeft er uiteraard wel naar om de vervallen lessen te compenseren, maar dit blijft een lastige kwestie. “Niet alles kan ingehaald worden omdat je gewoon niet weet hoe lang de huidige situatie gaat duren. Ik had elke dag wel een stuk of drie à vier groepslessen van vijf personen, dus we hebben best veel leden. Niet iedereen kijkt nu naar de video’s, hoor. Het was vooral bedoeld voor de kinderen, maar ik hoor ook van veel volwassenen dat ze het leuk vinden om naar te kijken. Ik heb bijvoorbeeld ook gefilmd toen de hoefsmid kwam. Voor ons is dat heel normaal, maar zij zien het nooit.”

Leren

Het is volgens Van der Meer vooral leuk dat de leerlingen door de video’s het leven op stal toch nog een beetje meekrijgen. “Ik film bijvoorbeeld ook terwijl ik aan het longeren ben en heb gisteren ook twee pony’s laten vrijspringen. De kinderen vonden het fantastisch om te zien dat zo’n A-pony’tje over een hindernis van een meter sprong. Voordat ik ging rijden filmde ik bijvoorbeeld ook even het opzadelen, dat zijn dingen die ze dan ook weer leren. Ook met het longeren leg ik ze bijvoorbeeld uit over een bijzetteugel. Ik vind het belangrijk dat ze ook nu weer nieuwe dingen blijven leren”, vertelt ze.

De leerlingen van Van der Meer kijken aandachtig naar een vlog over hun favoriete pony.

Waardevol

Momenteel staan er 20 paarden op Stal Lunia. “Dat valt best mee, we zijn niet heel groot. De eerste twee dagen heb ik de paarden lekker vrij gegeven, maar nu moeten ze toch echt wel aan het werk. Sommige paarden, zoals Hubaro, rijd ik ook in de wedstrijdsport en daar rijd ik wel regelmatig op. De andere paarden rijd ik eigenlijk niet veel.” Het is volgens Van der Meer wel waardevol dat ze nu ook weer eens op deze paarden zit. “Dan weet je ook weer even: ‘Oh ja, bij dit paard doe je dat zo’. Maar ja, ik hoop alsnog dat het niet te lang gaat duren.”

Blijven vloggen?

Of de amazone ook blijft vloggen als ze weer les mag geven? “Ik vind het wel heel erg leuk om te doen. Het kost alleen wel heel veel tijd, maar af en toe zo’n filmpje is wel heel leuk. Ik heb het een beetje afgekeken bij Sophie Postma van Soofshorseriding op YouTube, bij haar heb ik een paard in training staan. Ik ben helemaal niet goed in vloggen, maar zij geeft me steeds tips dus zo word je er wel steeds een beetje beter in.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Still van YouTube

Reacties