Berber Dijkman: “Dat we hier mogen rijden is echt iets om trots...

Berber Dijkman: “Dat we hier mogen rijden is echt iets om trots op te zijn”

Berber Dijkman - Ferdinand W Jumping Zwolle 2019 © DigiShots

Berber Dijkman heeft een welvarend weekend achter de rug op de internationale springwedstrijd in Lier. Ze reed de ene na de andere foutloze proef met als hoogtepunt een tiende plek in de 1,45M-klasse met haar zelfopgeleide Ferdinand W (v. Carthino Z).

“Het ging heel goed en ik ben heel erg tevreden”, steekt ze enthousiast van wal. Ondanks dat ze nog niet zo lang op dit niveau rijdt, liet ze ruim zestig combinaties achter zich in de dikke proef op 1.45M-niveau. “Dat was wel heel erg speciaal. De hindernissen stonden hoog, maar het parcours was goed te doen. Uiteindelijk liep het heel mooi en waren we met negentien in de barrage”.

Goed in vorm

“Eigenlijk had ik gehoopt dat ik nog iets sneller was in de barrage”, geeft Dijkman lachend toe. “Maar we hebben nog niet heel veel ervaring op dit niveau, het was een van onze eerste rankingsproeven. Ferdinand gaf een goed gevoel en hij was goed in vorm, uiteindelijk ben ik dus wel heel blij met onze tiende plek”.

De amazone kreeg Ferdinand ruim twee jaar geleden, toen hij acht was. De ruin liep toen op M/Z niveau, Dijkman heeft hem onder leiding van trainer Pim Mulder opgeleid tot waar ze nu zijn. “In het begin hebben we echt wel ups en downs gehad, maar nu beginnen de puzzelstukjes op hun plek te vallen. Ferdinand wordt elk concours beter en dat we hier nu mogen rijden voelt heel erg goed, het is echt iets om trots op te zijn”. Dijkman startte de jarige Geert op 1*-niveau deze week. “Het was onze eerste wedstrijd. Hij heeft drie dagen meegelopen en was alle dagen foutloos en geplaatst, super goed dus voor de eerste keer”.

Fit en happy

Voordat ze vertrokken naar België had de springamazone geen hoge verwachtingen. “Er worden heel weinig wedstrijden georganiseerd, Ferdinand zijn laatste proef was in oktober. Thuis voelde het aan alsof hij goed in vorm was, maar het was natuurlijk afwachten of dat op concours ook zo is. Gelukkig was dit wel het geval”.

Ondanks dat er geen wedstrijden zijn, wordt er thuis fanatiek doorgetraind. “Ik probeer de dagelijkse training zo veel mogelijk hetzelfde te doen als anders. Er staan momenteel nog een paar jonge, talentvolle paarden op stal die ik iets vaker meeneem naar oefenparcoursen. Maar dat is voor de ouderen niet nodig. Ferdinand snapt het spelletje gewoon heel goed en zolang ik zorg dat hij thuis fit en happy is, doet hij op concours zijn ding wel”.

Overstap

Over haar toekomstplannen vertelt Dijkman: “Ik hoop dit jaar nog een keer een 2*-wedstrijd te rijden. Als de wedstrijden straks weer op gang komen hoop ik dat we begin volgend jaar of in het voorjaar de overstap kunnen maken naar 3*-niveau en zo weer een niveau hoger kunnen springen”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties