Benthe Broeren: “De band met Fürst Rising Star is ontzettend bijzonder”

Benthe Broeren: “De band met Fürst Rising Star is ontzettend bijzonder”

Benthe Broeren met Lerania (v. Giovanni).

Benthe Broeren (19) is druk bezig met het uitbreiden van haar eigen dressuurstal. Ze heeft meerdere jonge paarden op stal staan die ze zelf opleidt. Daaronder is ook Fürst Rising Star (v. Fürst Heinrich), die ze de eerste weken met de fles grootbracht. Ook mocht ze vorig jaar met Walodja R (v. Jazz) meerijden in de internationale wedstrijden bij de Junioren. “Nu ik daarvan geproefd heb wil ik ook zeker verder gaan”, stelt ze.

Gegroeid

“Ik ben eigenlijk helemaal niet opgegroeid in een paardenfamilie”, vertelt de amazone vrolijk. “De passie voor paarden komt helemaal uit mijzelf. Voor mijn zesde verjaardag kreeg ik mijn eerste paardrijles. Van één keer per week rijden in de week ging ik al gauw naar twee keer. En even later drie keer per week. Ik had er zoveel plezier in dat ik uiteindelijk ook mijn eigen springpony’tje kreeg. Later kwam daar een tweede paard bij, en zo ben ik er eigenlijk steeds verder in gegroeid. Momenteel volg ik de KNHS instructeursopleiding. Vorig jaar behaalde ik de aspirant en nu ben ik bezig met het diploma voor de basissport.”

Verschillende niveau’s

Broeren is druk bezig om van haar liefde voor paarden haar werk te maken. “Ik ben niet iemand die de hele dag achter een laptop gaat zitten. In de loop van de jaren kreeg ik steeds meer mogelijkheden om paarden te trainen. Niet alleen van mijn ouders, maar ook van diverse mensen om mij heen. Momenteel heb ik 11 paarden op stal staan en ben ik bezig met het uitbreiden daarvan. Ik houd me bezig met de dressuursport en heb allerlei paarden op verschillende niveau’s staan. Ook heb ik voor de KNHS-opleiding één springpaard op stal staan. Ik vond mijn dressuurpaarden niet geschikt om te springen of nog te jong. Daarbij ben ik zelf ook niet echt een held, dus het is fijn dat ik nu een springpaard heb die me er overheen helpt”, geeft ze eerlijk toe.

Internationaal debuut

Vorig jaar maakte de amazone haar Junioren-debuut met Walodja R in Exloo. “Dat vond ik mega spannend, want het was allemaal helemaal nieuw voor mij. Ik kende via-via wat mensen, maar eigenlijk was het nog een hele onbekende wereld voor ons. Tijdens de proeven merkte ik dan ook dat ik heel erg wilde presteren. We hadden nette scores en mochten gelijk de kür op muziek rijden. Dat smaakte natuurlijk naar meer dus ik wilde graag doorgroeien in de internationale wereld. Helaas kwam toen corona en werd ik 18. Ik moest dus doorstromen naar de Young Riders. Of ik haar daar nog in ga starten weet ik niet. Ik heb Walodja nu te koop staan, omdat ik denk dat ze iemand anders nog heel veel kan leren. Ze moet zeker niet weg, want ik wil echt nog wel Young Riders of misschien wel U25 met haar starten als het kan, maar we bieden wel de kans”

Ideaal leerpaard

“Walodja is niet altijd de makkelijkste, maar ze is heel leergierig en in de ring is ze heel erg fijn”, gaat ze verder. “’s Ochtends begin ik al met vlechten en dan staat ze nog te slapen in de stal. Maar als we de ring binnen rijden staat ze aan en is ze tien keer zo fijn als thuis. Ze is heel werkwillig en heeft veel kwaliteit. Ze is daarbij een ideaal leerpaard. Walodja was mijn tweede paard en mijn eerste wedstrijdpaard. Met haar ben ik van de L1 naar de Young Riders gereden. Door wat ik van haar geleerd heb, kan ik nu ook de jonge paarden zadelmak maken en opleiden. Door haar weet ik dat ik soms voorzichtig moet zijn, maar wel consequent moet blijven. Ze heeft me ontzettend veel gebracht”, klinkt het trots.

Band opbouwen

Het opleiden van een jong paard is wel hele andere koek dan het rijden met een paard dat al meer kan, weet Broeren. “Met een jong paard bouw je nog meer een band op. Ik heb dan ook het liefst dat ze bij mij zadelmak gemaakt worden. De eerste paar keer gaat er iemand anders op, maar daarna ga ik zelf met de paarden aan de slag. De jonge paarden wedstrijden is een heel andere wereld dan de basissport. Dit jaar mocht ik met Leriana (v. Giovanni) meerijden in de Pavo Cup, waar ze 80 punten behaalde. Daarmee waren we door naar de halve finale, die nu helaas is uitgesteld door corona. Ik vind de jonge paarden wedstrijden heel leuk. Het is een hele vrije proef waarin je lekker kan showen hoe je paard is, heel anders dan een gewone proef dus.”

Broeren met Fürst Rising Star als veulen.

Met de fles

Het meest bijzondere paard dat ze nu aan het opleiden is, is de 3-jarige merrie Fürst Rising Star. De moeder van het veulen overleed tijdens de geboorte. De eigenaar van het veulen gaf Broeren de verantwoordelijkheid om voor het veulen te zorgen. “In eerste instantie dachten we haar met de fles op te voeden. Twee weken lang hebben we haar 16 keer per dag met de hand de fles gegeven. Na die twee weken verloor een andere merrie op stal haar veulen. We hebben toen snel de nageboorte over Sterre, zoals we haar thuis noemen, heen gegooid. Gelukkig accepteerde de moeder haar meteen, maar Sterre snapte het eerst niet. Ze had echt het idee dat ze naar ons moest, omdat wij haar altijd melk gaven.”

Broeren met Fürst Rising Star als 3-jarige.

Bijzondere band

“Gelukkig is het wel goed gekomen”, stelt de amazone. “Inmiddels is Sterre 3 jaar en ben ik bezig met haar beleren. Ik merk dat ik een hele andere band met haar heb dan met de andere 3-jarige paarden die we op stal hebben. Sterre komt aangalopperen in de wei en hinnikt naar je als je komt. Natuurlijk hoop ik niet dat ik zoiets nog eens meemaak. Het is echt bloed, zweet en tranen. Maar wat ik wel merk is dat hoewel ik een klik heb met alle paarden, de band met Sterre wel echt bijzonder is. Ik hoop haar rustig op te leiden en haar uit te brengen in de wedstrijdsport. Dan hoop ik natuurlijk wel zo hoog mogelijk te komen. Je weet nooit hoe het loopt, maar het zou wel erg gaaf zijn om met een paard dat je met de fles hebt gevoed iets groots te bereiken.”

Doorgroeien

Met alle verantwoordelijkheden rondom haar dressuurstal blijft Broeren een bezig bijtje. “Ik wil graag verder in de sportpaardenhandel en ook de fokkerij uitbreiden. Twee jaar geleden heb ik twee veulens gehad van Walodja R via embryospoeling. Dit jaar hebben we ook weer twee veulens en komend jaar wil ik graag de 5-jarige merrie Leriana spoelen. Daarnaast geef ik veel privé- en groepslessen, aan leuke combinaties van jong en oud. Het zou gaaf zijn om dit uit te breiden en om mensen ook hier op locatie langs te laten komen. Daarbij wil ik zelf ook graag verder in de internationale wereld, nu ik daarvan geproefd heb. Mijn grootste droom is om de Grand Prix te behalen. Ik heb twee paarden staan die het denk ik kunnen halen, maar ik heb ook veel talent op stal en daardoor animo voor de paarden. We gaan zien hoe het loopt”, besluit ze.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Mat Photogtaphy

Reacties