Bekende tuigpaardmerrie Toetida overleden

Bekende tuigpaardmerrie Toetida overleden

De bijna 65 jarige Henk Scholten moest drie dagen geleden zijn Toetida laten inslapen omdat ze niet meer in de benen kon komen.

Drie nakomelingen

Scholten vertelt “De achterhand wilde niet meer, we hebben het nog even aangezien maar ik wilde niet dat het een lijdensweg zou worden.” Hij betreurt het verlies maar is heel blij met haar drie nakomelingen die hij nog op stal heeft. Toetida was dragend van Leffe Blond.

Elf veulens

Naast een goede concoursmerrie was ze ook een goede fokmerrie. Ze bracht elf veulens. waarvan er nog drie op Stal Scholten zijn. Dat zijn Bertida (keur preferent van Saffraan) die dragend is van Icellie, Missy Tida (v. Cizandro) en Nutida (v. Cizandro) die dit jaar drie wordt.

Paradepaardje

Scholten kocht de door zijn vader gefokte in 2000 geboren Toetida en dat werd zijn paradepaardje. Ze werd ster met de cijfers 76-80-78. Henk betuigde haar zelf en als driejarige bracht hij haar uit voor de dresseerkar. Als vierjarige bracht hij haar uit in de competitie Midden Noord Nederland en in één seizoen behaalde ze 45 winstpunten. “Vijftien keer starten en 13 keer één”, legt Scholten zijn winst punten uit.

Intelligent

Ook schitterde hij met haar op de Nationale Tuigpaardendag. Op haar IBOP scoorde Henk 79 punten met haar. Scholten: “Ik heb haar maar één seizoen uitgebracht, daarna ben ik met haar gaan fokken. Alles wat Toetida liet zien was puur natuur. Ze had slechts een klein stukje in de teen zoals wij dat dan zeggen. Opzet en oordoppen behoorden niet bij haar tuigage, daar had ze helemaal geen tijd voor maar ze had die ook niet nodig. Eén klik met de tong en ze ging. Ze danste al op de plaats. Ze was super intelligent.”

Bron: KWPN

Foto: Archief

Reacties