Beezie Madden geeft Equitation uitleg op Outdoor Gelderland

Beezie Madden geeft Equitation uitleg op Outdoor Gelderland

0 205
Beezie Madden
Beezie Madden (foto: Wendy Scholten)

De Anemone Horse Trucks Dressage Night op zaterdag 30 juni op Outdoor Gelderland wordt op een bijzondere manier geopend. Tijdens een korte clinic van Hunter-Jumper Equitation Holland zal niemand minder dan wereldbekerwinnares en Olympisch springamazone Beezie Madden uit de doeken doen hoe belangrijk dressuur voor de Hunter-Jumper Equitation wedstrijden is en je latere loopbaan richting de Grand Prix.

Vloeiend en ontspannen parcours

Hunter- en Equitationrubrieken zijn enorm populair in Amerika en krijgen nu ook in Nederland voet aan wal. In deze proeven draait het niet om snelheid en hoge hindernissen, maar om het mooi vloeiend en ontspannen afleggen van een relatief simpel parcours. In de hunterrubrieken wordt het paard beoordeeld, bij Equitation wordt juist gekeken naar de rijstijl van de ruiter.

De Amerikaanse Patricia van Motman en Florence Wetzel, oprichtsters van Hunter-Jumper Equitation Holland, laten Nederlandse ruiters van deze discipline proeven door middel van clinics door heel Nederland en hebben de eerste twee HJE Holland wedstrijden in Gelderland inmiddels achter de rug. De animo is grandioos en er wordt uitgekeken naar de volgende wedstrijd op 7 juli in Nijkerk.

‘Equitation is goede basis’

Op het moment dat Beezie Madden hoorde dat er op Outdoor Gelderland een Hunter-Jumper Equitation clinic werd gegeven, meldde ze zich meteen dat ze wel wilde helpen. De Amerikaanse ziet absoluut kansen voor de sport in Nederland. ‘Equitation is een heel goede dressuurmatige basis als je verder wilt komen in de springsport. Maar ook voor mensen die geen ambitie hebben om steeds hoger te springen, is het een leuke uitdaging om steeds beter een relatief eenvoudig parcours af te leggen.’

Beezie Maddens pupil, Amerikaans nationaal kampioene Equitation Madison Goetzmann (18), rijdt voor het publiek een Equitation parcours en daarbij geeft Beezie tekst en uitleg. ‘De manier waarop je rijdt en hulpen geeft is van groot belang bij het springen en zeker bij Equitation. In Amerika noemen we het ook wel ‘jumping-dressage’,’ vertelt de topamazone, die met haar zachte hand, balans en een voorwaartse zit het schoolvoorbeeld is van de Amerikaanse manier van rijden die zo gewenst is bij Equitation-wedstrijden. Zelf reed Beezie in het verleden ook vele Equitationwedstrijden, waarmee ze een sterke basis legde voor haar twee gouden teamplakken op de Olympische Spelen. Afgelopen weekend werd ze nog tweede in het 1,55m springen op CHIO Rotterdam.

 

www.outdoorgelderland.nl

Bron en foto: Persbericht

Reacties