Beenstanden (1): Ongelijke voeten

Beenstanden (1): Ongelijke voeten

Ongelijke voeten
Dit paard heeft naast een toontredende stand ook ongelijke voeten.
Een ideaal been is recht, maar aangezien weinig paarden perfect zijn komen afwijkende beenstanden regelmatig voor. Hoefslag vroeg dierenarts Arie Hoogendoorn en KWPN inspecteur Bart Henstra naar de zeven meest voorkomende en ongewenste standen. In dit eerste artikel gaan zij in op ongelijke voeten.

Ongelijke voeten

 Als meest ongewenste beenstand wordt door zowel Arie Hoogendoorn als Bart Henstra direct ongelijke voeten genoemd. Bij ongelijke voeten is de vorm van de hoeven verschillend. De ene is bijvoorbeeld steiler of smaller dan de andere. De ongelijkheid zorgt ervoor dat de benen verschillend worden belast en er dus eerder slijtage van pezen en gewrichten optreedt.

Niet erfelijk

Bart Henstra: ‘Ongelijke voeten zijn bij de paarden die we op de merriekeuring beoordelen altijd ongewenst, maar een paard wat een gebroken voetas, in bijvoorbeeld de vorm van een bokhoef, heeft wordt niet eens in het stamboek ingeschreven. De kans dat dit erfelijk is, is namelijk erg groot.’ Dierenarts Arie Hoogendoorn denkt niet dat ongelijke voeten perse erfelijk zijn: ‘Op jonge leeftijd zie ik de meeste ongelijk hoeven ontstaan. Erger kan dan worden voorkomen door de smid de voeten te laten corrigeren met behulp van een ijzer of een speciale manier van bekappen. Ook behoort een operatie om de voet gelijker aan de andere te maken tot een mogelijkheid.’

Combinatie

Deze correcties hebben de meeste kans van slagen als ze in het eerste halfjaar na de geboorte worden gedaan. Dan zijn de benen nog vol in de groei. ‘Bij paarden met ongelijke voeten die ik aangeboden krijg om klinisch te keuren, adviseer ik altijd om röntgenfoto’s van de benen te laten maken. Scheve voeten in combinatie met een slechte foto belooft voor een toekomst als sportpaard namelijk niet veel goeds’, legt Arie uit.

 

Tekst: Caio Schuurmans
Foto: Shutterstock
 Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 19) 

Vergelijkbare artikelen

Reacties