Beatriz Ferrer-Salat verliest Beauvalais (31)

Beatriz Ferrer-Salat verliest Beauvalais (31)

Ferrer-Salat
Beatriz Ferrer-Salat (foto: Remco Veurink)

Beauvalais, het Grand Prix-paard waarmee de Spaanse amazone Beatriz Ferrer-Salat carrière maakte, is afgelopen dinsdag overleden. Dat meldt Eurodressage. De ruin werd 31 jaar oud.

Geen makkelijk karakter

De Hannoveraner, een zoon van Bolero, werd als jong paard uitgebracht door de Duitse Heike Kemmer. Zij reed hem van het M-niveau in 1994 tot op Grand Prix-niveau in 1996. Kemmer bracht Beauvalais verder uit in de Grand Prix, zowel nationaal als internationaal, tot in 1998.

De grote bruine werd in juli 1999 gespot door Frank Lamontagne, die op zoek was naar een paard voor Ferrer-Salat. Beauvalais stond erom bekend geen makkelijk karakter te hebben: hij lanceerde onder meer de Braziliaan dr. Jorge da Rocha uit het zadel.

Bepalend voor carrière Ferrer-Salat

Met de hulp van de Belgische trainer Jan Bemelmans bouwden Ferrer-Salat en Beauvalais een prachtige samenwerking op. De Spaanse nam met Brilliant deel aan haar eerste Olympische Spelen (Atlanta 1996), maar Beauvalais was bepalend voor haar carrière. Ferrer-Salat werd de eerste Spaanse ruiter die het zo ver schopte in de dressuur.

Ferrer-Salat won met Beauvalais teambrons én individueel zilver op de Wereldruiterspelen in 2002. Ze kaapten samen ook individueel brons weg op het EK in 2003 (waar ze ook mee zorgden voor teamzilver). Een jaar later won de combinatie een individuele zilveren medaille op de Olympische Spelen en in 2005 bezorgden ze Spanje teambrons op het EK. In 2007 ging de langbenige bruine ruin met pension.

Fatale koliek

In 2014 werd een opmerkelijk fitte Beauvalais (toen 27 jaar oud) aan het publiek voorgesteld tijdens een bijzondere ceremonie op het CDI in Barcelona. Hij genoot intussen al een tijdje van zijn pensioen bij Ferrer-Salat, die vlakbij Barcelona woont.

De afgelopen dagen kreeg Beauvalais hevige koliekaanvallen. Die zijn hem uiteindelijk fataal geworden.

 

Bron: Eurodressage

Foto: Remco Veurink

Reacties