Barbara Koot: ‘Alleen presteren past niet meer bij mij’

Barbara Koot: ‘Alleen presteren past niet meer bij mij’

algemeen dressuur
Foto: Archief

Barbara Koot had een klein half jaar de Grand prix-merrie Wenicienta onder het zadel. “Niet met de die intentie om wedstrijden met haar te gaan rijden,” vertelt de amazone. “Maar ik had vanaf het begin een waanzinnige klik met haar.”

Koot heeft zich na een ernstig ongeluk negen jaar geleden toegelegd op andere zaken dan de topsport. “Mijn missie in het leven is dat ik echt wel verder wil met de paarden, maar dan op een andere manier.”

Spiegel voorhouden

Zo is Koot veel bezig met meditatie. “Wanneer je je ego volledig loslaat, dan past enkel presteren daar niet meer bij. Ik vind het het allerleukste om mensen die bij mij trainen op weg te helpen door ze een spiegel voor te houden. Te laten zien dat het paard niet gespannen is, maar zijzelf. Door je hoofd leeg te maken, kom je beter in je vel en verloopt de communicatie beter. Daardoor kun je weer gemakkelijker presteren. Dat neigt naar mental coaching, maar gaat nog verder.”

Veel plezier

Koot had na haar ongeluk nog een poosje een eigen paard, maar omdat ze graag reist en voor clinics langere tijd in het buitenland verblijft, past dat niet meer. “Ik heb Wenicienta met heel veel plezier voor de eigenaren getraind, maar ik heb geen ambitie meer voor de sport.”

De zestienjarige dochter van Rosario werd door zowel Imke Schellekens-Bartels als Dominique Filion uitgebracht in de Grand Prix.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: archief Remco Veurink

Reacties