Van Asten klopt Bruggink in GP Kronenberg: ‘Heb zelfs nog tijd laten...

Van Asten klopt Bruggink in GP Kronenberg: ‘Heb zelfs nog tijd laten liggen’

van Asten
Leopold van Asten en VDL Groep Miss Untouchable (foto: Stefano Grasso/LGCT)

De uitslag van de 1.45m slotproef van het februari CSI op de Peelbergen kreeg gisteren een gedroomde winnaar. Gert-Jan Bruggink kreeg het publiek al op de banken met een mogelijk Nederlandse overwinning, maar Leopold van Asten deed er nog een schepje bovenop. Met VDL Groep Miss Untouchable bleek de tijd van de Stoeterij Duyselshof-ruiter ongenaakbaar. ‘En dan heb ik in het begin nog tijd laten liggen’, aldus Van Asten.

60 starters, 22 naar barrage

Ondanks een lastige driesprong, een moeilijke stijl-oxer combinatie en een oxer uit de hoek gesprongen wisten maar liefst 22 combinaties van de 60 zich te plaatsen voor de barrage. Toch bleek het slotstuk nog spannend met sterk rijdende deelnemers van verschillende niveaus.

De tweede starter in de barrage, Philip Houston, zette de tijd op scherp in 37.19 seconden. De Duitser stuurde Loewenherz 81 (v. Lordano 7) daarmee uiteindelijk naar de derde plaats. Gerco Schroder ging ook vooraan in het deelnemersveld van start met Glock’s Dobelensky. Met de Cornet Obolensky-ruin vervolledigde de BWG-ruiter zijn ronde in 37.61 en eindigde als vierde in het eindklassement. Voor Australië besloot Billy Raymont met Oaks Redwood (v. Asb Conquistador) de top vijf in 37.67 seconden.

Van Asten: messcherpe bochten en ferme eindsprint

Enkel Bruggink en Van Asten doken onder de 37 seconden. Halverwege het slotstuk trok Gert-Jan Bruggink van leer met de tienjarige Casparo 26 (v. Calato). De scherp springende schimmel liet zich fijn door het bochtige barrageparcours sturen in een tijd van 36.77. Vier combinaties verder werd de strijd beslecht. Leopold van Asten ging meesterlijk rond met de elfjarige merrie VDL Groep Miss Untouchable (v. Chacco-Blue). Met messcherpe bochten en een ferme eindsprint liet het duo de klok stoppen in 35.59 seconden.

De stylist zag kans om van hindernis 1 naar 2 voorlangs te steken naar de oxer, maar besloot anders. ‘Het was geen mooie lijn en dus ben ik vloeiend omheen gereden. Je zag dat de laatste starter wel dat risico nam en ook sneller was, maar op de laatste hindernis een fout had. Die pech had ik vrijdag, toen eindigde ik in het 1.45m als snelste vierfouter, maar nu zijn de rollen omgedraaid’, zegt van Asten met een lach.

Kijk hier voor de volledige uitslagen

Bron: KNHS

Foto: Stefano Grasso/LGCT

Reacties