Arinda Ouwehand: “Vier jaar later durf ik weer vooruit te kijken”

Arinda Ouwehand: “Vier jaar later durf ik weer vooruit te kijken”

Arinda Ouwehand - Dior © Irene Ouwehand

Arinda Ouwehand was vanaf het eerste moment verliefd op Dior (v. Rousseau). Ze hadden net de punten voor het Z binnen toen het tijdens een training ineens mis ging. Nu, bijna vier jaar later, heeft de combinatie veel doorstaan, maar durft de amazone weer vooruit te kijken. 

Paard in de paddock

Ouwehand vertelt over de ontmoeting met haar paard. “Ik leste destijds bij Patrick van der Meer op stal en ik was al een half jaar op zoek naar een paard. Die zoektocht wilde niet echt schorten, we zijn naar enorm veel paarden gaan kijken, maar steeds was het hem net niet. Ik weet nog heel goed dat ik naar de les kwam en voor de les een ontzettend leuk paard in de paddock had gespot.” Haar enthousiasme bleef niet onopgemerkt. “Mijn moeder zei meteen; die is vast van een pensionklant. Waarop ik zei dat ik hem niet wilde hebben, maar hem gewoon leuk vond.”

Meteen raak

“Na de les kwam Patrick naar ons toe met de vraag of we toevallig nog op zoek waren naar een paardje. Hij had een leuk paard in zijn hoofd en zei tegen zijn groom; oh waar staat Dior? Waarop zij vertelde dat hij in de overdekte paddock stond. En toen stond ik al te glimmen bij mijn moeder”, lacht de amazone. “Vanaf dat moment was het eigenlijk meteen raak. Ik mocht de paddock in, hij legde zijn neusje op mijn borst en ik was eigenlijk al verkocht.” 

Arinda Ouwehand en Dior © Irene Ouwehand

Vierjarige

Op dat moment was Dior 4,5 jaar oud. “Ik kwam van een hele stoute pony af, dus ik had wel wat ervaring, maar mijn moeder vond het geen goed idee om mij met een vierjarige aan de gang te laten gaan. Het was voor haar echt verschrikkelijk, want ik was tot over mijn oren verliefd op Dior. Ik kon alleen nog maar foto’s kijken! Het was toen net herfstvakantie, dus ik ben hem gaan rijden en uiteindelijk is hij toch gekomen. Ik ben nog steeds super blij met hem.”

Rare klachten

“We zijn netjes in de B begonnen, met mijn pony ben ik nooit verder dan het L gekomen, dus ik had zelf ook nog niet heel veel meer gezien. We waren nooit echt hoogvliegers, maar het ging wel gewoon goed. Ik kamp met enorm veel wedstrijdspanning, dus het lag meer aan mij dan aan hem”, vertelt de amazone lachend. “Op het moment dat ik de sloot in ging omdat ik de punten voor het Z had, kreeg Dior in september 2016 ineens hele rare klachten.”

Drie flessen whisky

Ouwehand was haar paard aan het trainen en voelde ineens iets raars. “Het voelde alsof hij uit twee delen bestond en volgens mijn moeder stapte hij ook heel apart. Zijn voor- en achterbenen liepen niet meer gelijk. Dus ik ben er meteen af gegaan, omdat we niet wilde dat ik er onder zou komen te liggen mocht hij omvallen of instorten. Maar toen ik hem aan de hand ging stappen was het net zo bizar. Het leek echt alsof hij drie flessen whisky op had en de controle helemaal kwijt was.”

Niet zichzelf

“Met drie of vier man brachten we hem naar de stal, de dierenartsen kwamen, maar die konden niet heel veel geks vinden. Dat was ook wel deels het karakter van mijn paard. Dior is enorm sensibel, dus laat niet veel mensen dichtbij komen. Hij gedroeg zich dus alsof er niks aan de hand was en zo vielen zijn klachten dus ook niet erg op. Een dag later was hij nog steeds niet zichzelf en namen we hem mee naar de dierenarts.”

Metacam

Ze vertelt verder:  “Onderweg in de paardenwagen voelde het volgens mij moeder die reed, alsof hij niet meer op zijn benen kon staan. Bij de dierenarts hebben ze alles gecheckt wat je kon bedenken, maar ze konden er niet achter komen wat er mis was. Uiteindelijk hebben we besloten om hem mee naar huis te nemen, maar wel een maand lang op de Metacam te zetten. Ik ging veel zoeken op internet en kwam bij een dierenkliniek in België uit. Zij hebben het verhaal aangehoord, filmpjes bekeken en zij zijn er mede door de ervaring die ze hebben achter gekomen dat het een reactie was op de Rhino-enting.” 

Verschrikkelijke maand

De maand dat Dior op de Metacam stond, was ook voor Ouwehand echt verschrikkelijk. “Je gaat naar je zieke paard toe, maar je kan niks doen. Het was binnen ons gezin de vraag wat we gingen doen, maar we wilden koste wat het kost niet dat hij pijn zou hebben. Het ging langzaam, maar uiteindelijk zagen we wel hele kleine verbeteringen. Ik ging veel met hem stappen en deed alles wat binnen zijn macht lag. We hebben er lang over gedaan, maar hij is er overheen gekomen!”

Gevoelig

Het enige wat Dior nu nog heeft is dat hij gevoelig op zijn spieren. “Hij verzuurt snel en het management om hem heen moet echt tot in de details goed zijn. Maar hij doet het wel weer en loopt op dit moment ook weer in het Z. Wat het precies is geweest weten ze niet, maar het is enorm heftig als je zoiets meemaakt. Je ziet je paard echt onder je vandaan schuiven.”

Arinda Ouwehand en Dior © Irene Ouwehand

 

Vooruit kijken

“Toen ik hem kreeg was op hem in een slipjas rijden mijn ultieme droom. We staan nu op een stal waar we alles om hem heen goed kunnen managen en hij heeft veel baat bij de Back on Track-producten. Dus nu, bijna vier jaar na dato, durf ik wel weer verder te kijken richting het ZZ-Licht. Ik durf nog niet te zeggen of die slipjas er gaat komen, want alles moet wel uit het plezier komen. Ik durf weer voorzichtig vooruit te kijken, maar het moet zeker niet ten koste gaan van”, besluit de amazone vastberaden.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Irene Ouwehand

Vergelijkbare artikelen

Reacties