Ook Apache-zoon All You Want WFFS-drager

Ook Apache-zoon All You Want WFFS-drager

Apache is ook de vader van WFFS drager All you want
Apache (foto) is ook de vader van WFFS drager All you want (NRPS gekeurd) © DigiShots

De bij het NRPS gekeurde Apache-zoon All You Want is WFFS-drager. Zo blijkt het uit het overzicht dat wij maakten naar aanleiding van het inmiddels complete en up to date hengstenboek  van het NRPS.

Apache

Na Indian Rock (KWPN), Jovian (Hann & Old), en Arrango (Südd.Verb., OLDBG, WESTF) is All You Want de vierde zoon van Apache die WFFS-drager is. Opnieuw opmerkelijk want volgens de uitslagen van de WFFS-test die het KWPN liet doen, is Apache zelf geen drager van het WFFS gen. Eerder deze week werd bovendien bekend dat de moeder van de hengst Jovian, de merrie Zinith, geen drager is van dit gen. Aangezien één van de ouders drager moet zijn om te vererven, worden de twijfels omtrent de juistheid van de WFFS-uitslag van Apache nogmaals onderstreept.

Het onderzoek is uitgevoerd op een haarmonster dat door het KWPN is aangeleverd.

Onderzoek

Aanleiding om contact op te nemen met het KWPN. Charlotte Dekker verstrekt namens deze stamboekorganisatie de volgende verklaring: ‘De onderzoeksresultaten van de hengst Apache geven aan dat deze hengst geen drager is van het WFFS-gen. Het onderzoek is uitgevoerd op een haarmonster dat door het KWPN is aangeleverd, is gebruikt ter verificatie van zijn eigen afstamming (zoon van UB40) en ook vele  malen is gebruikt voor afstammingscontrole van zijn nakomelingen.  Vanuit het KWPN is dus geen enkele twijfel dat het goede haarmonster bij VHL is aangevraagd voor het WFFS-onderzoek. Apache’s  zoon Jovian is volgens publicatie door Helgstrand Dressage wel drager, terwijl zijn moeder Zinith negatief is getest. Dit roept vraagtekens op en wij zijn van mening dat het in ieders belang is om zo spoedig mogelijk meer duidelijkheid te krijgen. Daarom worden deze week – in overleg met de geregistreerden van deze paarden – Apache en de merrie Zinith opnieuw getest op WFFS. Zodra de uitslagen bekend zijn, zullen wij deze – na het informeren van de betrokkenen- publiceren’.

 

Bron: Hoefslag / NRPS / KWPN

Foto: Leanjo de Koster / Digishots

Reacties