Anouk Daris jureert pilot jeugdrubrieken: ‘Een B-pony toont heel anders dan een...

Anouk Daris jureert pilot jeugdrubrieken: ‘Een B-pony toont heel anders dan een grote D’

Anouk Daris - Postelhoef's Zaniet Rabobank Talentendag 2016 © DigiShots

De KNHS startte dit jaar met een pilot van jeugdrubrieken. In plaats van de reguliere rubrieken die op de categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter. Daarbij speelt de hoogte van de pony geen rol meer. Jurylid Anouk Daris beoordeelde een van deze wedstrijden in Leende.

Positief ontvangen

Daris is subtopamazone, instructrice en jurylid tot en met M-niveau. Ze beoordeelde een van de eerste wedstrijden van de pilot. Het doel van de KNHS binnen deze pilot is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze rijden dan tegen kinderen in dezelfde leerfase en met dezelfde motoriek die past bij hun leeftijd. De grootte van de pony speelt geen rol meer maar het kind staat centraal. Daris bevestigt dat het door de kinderen positief wordt ontvangen. “Je merkt dat de ruiters het leuk vinden om tegen kinderen van dezelfde leeftijd te kunnen rijden. Zeker voor grote, maar jonge kinderen die normaal een stuk jonger zijn dan de rest van het deelnemersveld.”

Kleine rubrieken

Omdat er veel verschillende leeftijdscategorieën zijn, ontstonden er van elke klasse maar kleine rubrieken. “Dat was op zich niet erg, want daardoor waren er veel prijzen te winnen”, reageert Daris. “Dat is voor de meeste kinderen wel leuk. Een nadeel van deze pilot vond ik wel dat het soms moeilijk te vergelijken was. Nu zie je bijvoorbeeld in de categorie 9 tot 11 jaar dat er kinderen rijden met een grote, goede D-pony tegen kinderen met een kleine B-pony. Dat toont heel anders en is in dat opzicht dan weer niet helemaal eerlijk.”

Evaluatie

Nog tot oktober is het voor wedstrijdorganisaties mogelijk om deel te nemen aan de pilot jeugdrubrieken. Daarna zal de huidige opzet geëvalueerd worden. “Ik denk dat ze een combinatie moeten maken van de leeftijdsgroepen en de grootte van de pony’s”, aldus Daris. “De leeftijdsgroepen behouden maar daarbinnen dan bijvoorbeeld aparte rubrieken maken van de ABC pony’s en de DE pony’s. Dat zou in mijn opzicht de ponysport écht een stuk eerlijker maken.”

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Reacties