Annemijn Harten: “Ik voel me een bevoorrecht mens”

Annemijn Harten: “Ik voel me een bevoorrecht mens”

0 5039
Manege Kamperland

Bijna een jaar geleden nam Annemijn Harten Manege Kamperland op Noord Beveland over. Ondernemen zit bij Harten in de genen, maar een paardenbedrijf runnen is nieuw voor haar.

“Het mooiste moment is als ik de paarden ’s ochtends vroeg buitenzet,” vertelt ze. “Als het dan licht wordt en ik zie de paarden wakker worden, dan voel ik me een bevoorrecht mens.”

Ondernemende familie

Een jaar of tien geleden was er sprake van dat Harten manege De Eendracht zou kopen. “Ik was toen nog jong en onervaren. Dat kwam iets te vroeg. Ik heb in de tussen tijd veel samengewerkt met mijn broer en mijn vader, die beide ondernemer zijn. Ik heb zelf van alles gedaan: op de vrachtwagen gereden bij mijn broer in het grondverzetbedrijf en ik heb een tijdje een restaurant gedraaid.”

Manege Kamperland
Een jaar geleden kreeg Harten het aanbod om Manege Kamperland over te nemen. Een grote stap voor de springamazone. “Ik heb hier vroeger met mijn eigen paarden in pension gestaan. Nu ging de eigenaar met pensioen en hij kwam met voorstel om de manege te kopen. Dat leek me heel leuk, maar ik dacht wel dat het een lastig traject zou zijn en misschien niet te realiseren. Toch ben ik er maar eens naar gaan kijken. En zo is het toch gelukt.”

Eigen paddock

De pensionstal is recent voorzien van een nieuwe binnenmanege met Agterberg bodem. Er is plek voor rond de 30 paarden en Harten biedt de eigenaren 7 dagen in de week zorg aan. “Ze hoeven zelf niks zelf te doen, ik regel het uitmesten, voeren en buiten- en binnen zetten. Alle paarden hebben een eigen paddock. Bij sommige zit die aan de stal vast, een aantal paarden moet ik naar paddock brengen. In de winter zou je denken dat met name de jonge paarden fris zouden zijn, maar ze lopen allemaal zo rustig braaf mee. Ze zijn inmiddels gewend om veel buiten te staan. Ze geven niks om regen en wind. De paarden staan allemaal een flink aantal uren buiten, ook de sportpaarden die ieder wekend op wedstrijd gaan.”

Op de paddock krijgen de paarden ook hooi. “Ze hebben bij ons 24 uur per dag de beschikking over ruwvoer. Daarvoor hebben de stallen een zogenoemde ‘dooreetwand’, die je vaak bij opfokstallen ziet. Dat is voor mij een fijne gedachte en voor de paarden heel gezond. In de zomer gaan de paarden in groepen op de wei, ingedeeld op geslacht en leeftijd. Een paard hoeft zich hier in ieder geval niet te vervelen!”

dooreetwant manege kamperland

Ruiterroute

De onderneemster zit ook nog vol met plannen en ideeën. “We willen nog een nieuwe buitenbak aanleggen, we krijgen nieuwe omheiningen in de weides, de stapmolen is al aangeschaft en wellicht komen er in de toekomst appartementjes voor vakantiegangers. Wij zitten aan de Noord -Bevelandse ruiterroute, je kunt hier helemaal naar de Goudplaat rijden, langs het water en door het bos.”

Manege Kamperland

Voorlopig ligt de prioriteit echter bij de pensionstal, waar iedere ruiter welkom is. “Wij horen vaak dat de paarden hier zo rustig zijn en tevreden. Die rust ervaar ik zelf ook, al moet ik natuurlijk wel hard werken, zeven dagen in de week. Maar ik voel geen tijdsdruk in mijn leven en dat is wellicht de grootste verandering.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto’s: Manege Kamperland

Reacties