Subtop I Annemieke Lips-Maaskant: ‘Internationaal starten stond op mijn wishlist’

Subtop I Annemieke Lips-Maaskant: ‘Internationaal starten stond op mijn wishlist’

Annemieke Lips Maaskant - Digishots Wiseguy Subtop Maasdijk 2016 © DigiShots

Subtopamazone Mariska Jansen-van Groningen leent haar Lichte-Tour-paard Dutch Dandy (v Lord Leatherdale) tijdelijk uit aan haar instructrice en vriendin Annemieke Lips-Maaskant. Deze spring-amazone heeft namelijk een wens: een keer internationaal starten in de dressuur.

Die wens gaat uitkomen, want inmiddels heeft Lips-Maaskant twee scores van boven de 65 procent genoteerd in de Lichte Tour.

Beste vriendin

Het idee om de 11-jarige Dandy uit te lenen kwam ter sprake toen Jansen-van Groningen op een avond les had van Lips-Maaskant, waar haar paarden ook in pension staan. “Mariska is mijn lesklant en bovendien mijn beste vriendin,” legt Lips-Maaskant uit. “Ze is in juli getrouwd en gaat eind maart op huwelijksreis. Het kwam ter sprake dat haar vader met zijn bedrijf Den Hollander Advocaten altijd de internationale wedstrijd in Nieuw en St. Joosland sponsort. Dit jaar kan ze in april vanwege haar reis niet starten, dus zei ik voor de grap: ‘Dan rijd ik Dandy wel’. Een paar weken later zei Mariska ineens: “Ik heb met mijn vader overlegd en je mag hem rijden.’ Dat was een verrassing, maar ik vond het helemaal te gek. Internationaal starten stond nog op mijn wishlist.”

Netjes rijden

Om dat doel te bereiken, moest de combinatie nog wel tweemaal een score van boven de 65 procent noteren. Dat lukte al meteen een keer tijdens de eerste wedstrijd eind januari in Oirschot. “Daar heb ik een beetje lafjes gereden, normaal gesproken rijd ik wat gedurfder. Maar met die 65 procent in mijn achterhoofd, wilde ik vooral netjes rijden. Het duurt ook wel even voordat je een beetje een combinatie wordt. Het was dus wat aftasten, maar met de score van 66, 1 procent was ik heel blij.”

Zelf opgeleid

In Hoek van Holland beloonde de jury de proef met 66,4 procent. “Toen waren de scores binnen. Eigenlijk kon ik direct op Dandy wegrijden. Mariska heeft hem helemaal zelf opgeleid en dat heeft ze heel goed gedaan. Dandy heeft een heel meewerkend karakter, hij loopt altijd met goede zin. Hij kan heel goed draven, dat is zijn beste gang. De galop kan nog beter, maar daar werken we aan.”

Vriendin Mariska is met de mooie resultaten net zo blij als Lips-Maaskant zelf. “Ze zei: ‘Als ik het iemand gun, dan ben jij het. Daar zijn we vriendinnen voor.’ We hebben er van tevoren wel goed over gepraat. Ik zou er geen ruzie over willen krijgen, ik zet er geen vriendschap voor op het spel. Stiekem hoop ik wel dat ze snel zwanger wordt, want ik vind Dandy wel een erg leuk en goed paard.”

Digishots Wiseguy

Overigens reed Lips-Maaskant al eerder paarden in de subtop, maar het was wel weer even geleden dat ze een 20 x 60-piste binnenreed. De amazone reed twee paarden in de Lichte Tour, Vamos (v OO Seven) en de Ronaldo-zoon Digishots Wiseguy. “Die had ik voor Leanjo de Koster zadelmak gemaakt en hij vroeg of ik hem echt niet verder door wilde rijden. Dat heb ik gedaan.”

De amazone legt zich op de Ghalahoeve op Goeree Overflakkee inmiddels voornamelijk toe op het opleiden van jonge springpaarden. “Er blijft wel eens een paard wat langer, maar de nadruk ligt wel op de jonge paarden.”

Klik hier voor alle uitslagen van de wedstrijd in Hoek van Holland.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

 

Reacties