Annemieke Koene: “Van natuurlijke poldersloot naar waterbaan voor paarden”

Annemieke Koene: “Van natuurlijke poldersloot naar waterbaan voor paarden”

0 5447
HorseFit- en wellness
Foto: HorseFit- en Wellness

Annemieke Koene en Lonneke van Duurling zijn een jaar geleden na veel research te hebben gedaan gestart met een eigen waterbaan. Hun bedrijf HorseFit- & Wellness is gevestigd in Bergambacht. De waterbaan wordt aangeboden voor training en revalidatie en ieder paard is er welkom.

Revalidatie

Koene runde een paarden pension en van Duurling was arts van beroep. In 2018 kwamen ze in de situatie dat ze opnieuw wilden beginnen op een nieuwe locatie. “We wilden paardensport en paardenwelzijn beter met elkaar verbinden. Eerst zijn we research gaan doen en begonnen bij een paardenzwembad en aquatrainer. In Nederland is er een seawalker dit is in het noorden van het land. Wij willen graag dat door het  water lopen voor veel meer paarden toegankelijk wordt. Als revalidatie maar ook als training kan het veel bijdragen.”

Meer afwisseling

Het stel vindt dat sommige sportpaarden te eenzijdig getraind worden. “Wij zijn van mening dat je paarden meer afwisseling aan moet bieden qua training en vooral qua bodem. Ze worden ze fysiek en mentaal fitter. En als ze beter in hun vel zitten zijn ze minder blessure gevoelig. Andersom is het ook zo als ze een blessure hebben en mentaal fit zijn ook beter genezen” licht Koene toe.

Natuurlijk

Toen ze de accommodatie kochten lagen er heel veel sloten. Ze bedachten om een natuurlijke poldersloot een waterbaan te maken. Van Duurling vertelt “De waterbaan is natuurlijk en staat in verbinding met het polderniveau. De wanden en bodem zijn aangepast en het beton is onderin geveegd voor de grip. Het water staat standaard op 40 cm hoogte en dit is te reguleren. We hebben voor deze hoogte gekozen omdat paarden op deze hoogte reflexmatig hun benen optillen. Omdat ze daarmee hun buikspieren goed moeten aanspannen is dat een hele goede trainingsmethode.”

Toegevoegde waarde

Van Duurling en Koene wilden alleen iets opstarten wat een toegevoegde waarde heeft. “In de waterbaan lopen de paarden in hun eigen tempo in de natuur. Ze kunnen er in stap en draf doorheen maar ook onder het zadel. In het water kunnen ze geen snelheid maken en wel hun energie kwijt wat in tijden van revalidatie heel waardevol kan zijn” aldus Koene. De waterbaan was een jaar geleden klaar waarna er eerst alleen met eigen paarden werd getraind. Sinds januari zijn er paarden van buitenaf welkom. Van Duurling vertelt “De waterbaan is naast revalidatie in te zetten als krachttraining, duurtraining of cooling down. Ze willen over het water heen stappen en tillen hun benen hoog op. Ze spannen hun buikspieren aan en dit kan voor de dressuur een enorme meerwaarde hebben. Daarnaast hebben we ook een galoppeerbaan waar ze kunnen rekken en strekken.”

Welzijn

HorseFit- & Wellness is in het bezit van het keurmerk paard en welzijn. Van Duurling vertelt “Onze paarden staan in ruime stallen die open zijn voor sociaal contact. De paarden krijgen onbeperkt ruwvoer en ze lopen ook vrij op de galoppeerbaan van 500 meter. We proberen tegemoet te komen aan de behoeften van het paard. Hoe meer afwisseling je je paard biedt hoe fitter ze fysiek en mentaal worden. Dat verkleint het risico op blessures. Wij bieden de combinatie van medische deskundigheid en paardenkennis. Deze samenwerking is een enorme verrijking op het gebied van training en revalidatie.” Nu de paardensport onder vuur ligt wil het stel graag met dierenactivisten in gesprek. Ze roepen op ‘Laten we met zijn allen openheid van zaken geven binnen de paardensport’. Van Duurling vertelt “Sport en welzijn kan heel goed samengaan. Tenslotte wil iedereen zijn paard een goed leven geven. Laat zien dat we allemaal goed willen zijn voor onze paarden. Het is een lifestyle en een hobby die veel geld kost. We hebben allemaal het beste met ze voor en paardenwelzijn is zo ontzettend belangrijk!”

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto: HorseFit- en Wellness

Reacties