Annemarieke Roling: ’Paardrijden is een soort instinct geworden’

Annemarieke Roling: ’Paardrijden is een soort instinct geworden’

Annemarieke Roling Nobel - Doo Schufro
Annemarieke Roling Nobel - Doo Schufro Indoor Brabant 2017 © DigiShots

Annemarieke Roling komt deze week met haar Doo Schufro, roepnaam Dùx, aan de start van de internationale wedstrijd in het Duitse Überherrn. Een extra uitdaging voor de para-amazone is dat ze onlangs van grade wisselde.

“Ik heb in grade II alleen nog maar in Volkel gereden,” vertelt Roling. “Dat daar ook een aangepaste rubriek werd verreden kwam wel heel mooi uit. Nu kon ik de proeven in iedere geval één keer rijden in een wedstrijdomgeving. De proeven werden beoordeeld door Jacques van der Harst en Frank Trommelen. Ik had heel goed commentaar, dat ik weer kon meenemen naar deze wedstrijd toe.”

Verhoogde spierspanning

Annemarieke Roling heeft dystonie en reuma. Dystonie is een bewegingsstoornis die gekenmerkt wordt door aanhoudende of wisselend verhoogde spierspanning. “Omdat beide aandoeningen een progressief karakter hebben, moet ik regelmatig gekeurd worden. Drie jaar geleden was er al sprake van dat ik eventueel van grade III naar grade II zou moeten. Dat wilde ik zelf liever niet. Je wilt toch altijd het hoogst haalbare bereiken. Ik vond het best een hele stap en ook wel confronterend. Het betekent dat ik fysiek niet zo sterk meer ben als ik dacht.”

Rompstabiliteit

Omdat de aandoening van Roling te maken met aansturing vanuit hersenen naar spieren, is het voor de amazone heel moeilijk om hulpen tegelijk of vlak na elkaar te geven. “Mijn spieren verkrampen snel en ik ben snel vermoeid.” Lachend voegt ze eraan toe: “Eigenlijk is paardrijden niet de eerste sport die je zou moeten doen, maar ik heb het gevoel dat ik door het rijden minder snel achteruit ga. Ik heb mijn hele leven paardgereden; als ik het nu nog zou moeten leren, dan kwam ik niet ver. Maar mijn lichaam is zo gewend aan bepaalde bewegingen dat paardrijden een soort instinct is geworden. De voornaamste reden dat ik een grade ben opgeschoven, heeft te maken met mijn verminderde rompstabiliteit. In grade III zitten heel veel wendingen. Die kan ik niet voldoende volgen, waardoor ik mijn paard uit balans haal en ik de oefeningen niet kan tonen zoals ik dat graag zou willen.”

Goed stappen

Roling heeft sinds drie jaar de tienjarige Doo Schufro (v Doolitte) onder het zadel. “Een heel werkwillig, leergierig en intelligent paard,” vindt ze. “Heel mensgericht ook. Daar heb ik echt geluk mee gehad. Ik zocht al heel lang een nieuw paard omdat mijn toenmalige paard Ricochet op leeftijd was. Ik stond bij Monique Peutz op stal en een contact van haar had net een aantal dressuurpaarden uit Schotland gehaald. Hij wist dat Monique een paard zocht dat goed kon stappen, dus kregen we een filmpje van Dùx. Ik was meteen verkocht. Het was niet de slimste keuze, omdat hij nog behoorlijk groen was. Maar het is een heel aansprekend paard en iedereen die hem ziet is meteen gek met hem. Hij is echt beminnelijk.”

Dennis Roijakkers

De amazone deed in het begin zoveel mogelijk zelf, maar heeft sinds enige tijd heel veel steun aan Dennis Roijakkers, de partner van para-amazone Demi Haerkens. “Ik had hem al eens eerder gesproken, maar in Mannheim stelde hij vorig jaar voor om Dùx los te rijden. Dat klikte zo goed dat hij hem is blijven rijden. Dùx staat bij hem in training. Dennis heeft heel goed gekeken waar mijn tekortkomingen zitten heeft mijn paard geleerd daarmee om te gaan. Dat vind ik zo ontzettend knap! Hij kan Dùx zo trainen, dat ik er makkelijk op kan zitten. Hij heeft dit paard geleerd dat als hij moet stappen, er middenstap van hem gevraagd wordt. Dùx loopt dan mooi met de neus naar voren. Als we gaan draven, tilt hij zijn hoofd op, zodat ik de teugels op maat kan maken. Ik moet er natuurlijk wel aan rijden, maar Dùx weet wat er van hem verwacht wordt. Dat maakt het voor mij zoveel makkelijker om dat aan te vullen. Dennis heeft met heel veel geduld naar de overstap naar grade II toe getraind. Daar heb ik ontzettend veel profijt van.”

Andere tegenstanders

Een nieuwe grade betekent voor de combinatie ook dat ze andere tegenstanders tegenkomen. “Ik heb geen idee hoe onze kansen liggen. In iedere grade zitten iconen en in onze grade is dat Nicole den Dulk. Zij is met Wallace N.O.P. (v. Future) een gevestigde combinatie en het zal niet meevallen om daar tegenaan te concurreren. In de reguliere sport werkt het ook zo: je hebt de gevestigde top en daaronder een heel aantal die dat graag zouden doorbreken. Dat is niet eenvoudig maar dat maakt de sport leuker.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties