Annemarieke Olff: “Heel bijzonder als zo’n veulen voor je staat”

Annemarieke Olff: “Heel bijzonder als zo’n veulen voor je staat”

pour moi annemarieke olff
Foto: Annemarieke Olff

Bij Stal Falkena-Olff werd vorige week een bijzonder veulen geboren. Niet alleen omdat vader Flemmingh al dertien jaar geleden overleed, maar ook omdat de merrie door Naomi Falkena drachtig werd gemaakt.

“Naomi werkt bij Arts en Dier en dat is verbonden aan VDL Stud,” legt haar moeder Annemariek Olff uit. De Grand Prix-amazone gaf het merrieveulen de naam Pour Moi. “Een cadeautje voor mezelf dus,” grapt ze.

Bijzonder verhaal

Bij Stal Falkena-Olff worden jaarlijks zo’n vijftien veulens geboren. Voor de merrie Weyka (v Weltruhm) koos Olff voor de legendarische hengst Flemmingh, waarvan diepvriessperma beschikbaar is via VDL Stud. “Het is een beetje een bijzonder verhaal,” begint Olff. Mijn beste merrie was een Flemmingh, zij is 2018 overleden. Zij had op dat moment en veulen aan de voet, waar we een pleegmerrie voor moesten vinden. Dat was heel zonde. Ik houd heel erg van Flemmingh-bloed. Dan kunnen mensen wel zeggen: Dat is ouderwets en het zit overal in, maar ik vind hem voor het verbeteren van de beweging en voor het karakter gewoon heel fijn. Er zijn al heel wat fijne paarden uit voortgekomen en als je een foto van hem ziet, kan hij nog uitstekend mee met de hengsten van nu. Het was ontzettend jammer dat ik het Flemmingh-bloed in de eerste lijn kwijt was. Weyka is een volle zus van mijn Grand Prix-merrie Waleska, en ik besloot Flemming voor haar te gebruiken. Ik vind het heel bijzonder dat er nu een levend veulen voor je staat te dartelen van een hengst die er al 13 jaar niet meer is.”

Supervorm

Olff kocht de inmiddels 19-jarige Waleska in Duitsland. Nadat ze met de donkere vosmerrie succesvol was in de Grand Prix, werd ze benaderd of ze ook haar volle zus Weyka wilde kopen. “Dat leek me wel leuk! Met Pour Moi heeft zij nu haar vierde veulen gekregen. Toen ik Waleska kocht, wist ik al dat ik met haar ook ooit een veulentje wilde fokken. Zij is voor het eerst ook drachtig, van de hengst Dream Boy. Ik vind het megaspannend, want in de fokkerij is niets is vanzelfsprekend. De bedoeling was om een embryo bij haar te spoelen, maar op het moment dat Waleska drachtig was ging ik twijfelen. Ik wilde haar zo graag het moederschap meegegeven. Ik heb voor Dream Boy gekozen omdat ik Grand Prix met Grand Prix wilde combineren. Waleska is in supervorm en nu is het nog twee weken afwachten.”

Zelf 3 jaar zien worden

De amazone heeft op dit moment vijf paarden onder het zadel. Een daarvan is een nakomeling van de hengst Charmeur, waarmee ze binnenkort de overstap naar de subtop hoopt te maken. “Zijn opleiding gaat heel goed, die komt eraan. De 5-jarige Lilli is een dochter van Weyka en heeft zelf ook al een veulen gehad, van de hengst Zenon VDL. De fokkerij is voor ons een grote uit de hand gelopen hobby. We willen de paarden zelf graag 3 jaar zien worden. Het is liefhebberij en ik wil weten hoe de paarden onder het zadel zijn. Of ze slim zijn en meewerkend. Ik vind het fijn om dat zelf uit te vinden. Dus meestal houden we de paarden tot die tijd aan.”

Goed galopperen

De pas geboren Pour Moi lijkt volgens de fokker veelbelovend. “Ik probeer al heel snel te kijken of een veulen voldoet aan wat ik wil zien: een mooi langgelijnd veulen dat goed kan bewegen. Dat kun je de eerste dagen nog niet zo heel goed zien, maar ik weet al wel dat ze goed kan galopperen. De rest komt later al. Ik hoopte op een merrieveulen en dat is alvast gelukt. ik ben een gelukkig mens.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.n l niet toegestaan

Foto: Annemarieke Olff

Reacties