Annefloor Schut: “Een pony opleiden is leuk, maar pittig”

Annefloor Schut: “Een pony opleiden is leuk, maar pittig”

0 1972
Annefloor en Pluk © Michelle Bruil fotografie

Annefloor Schut en haar pony Pluk zijn bijna twee jaar een combinatie. Toen de pony bij Schut kwam was ze nog ontzettend groen, maar de jonge amazone leidde haar op tot en met het L1, de klasse waar ze nu in starten. Vooral het opleiden van een groene pony vindt Schut leuk en ze hoopt ooit met Pluk het Z te bereiken.

Facebook-advertentie

© Michelle Bruil fotografie

Schut begint enthousiast te vertellen over haar pony. “Ik had voor Pluk een andere pony, Harry, maar ik werd langzaam te groot voor hem en ik wilde wel graag verder de sport in. Met een B-pony ging dat gewoon niet zo heel makkelijk. Toen is mijn moeder gaan zoeken naar andere pony’s en toen kwam ze toevallig Pluk tegen op Facebook. We hebben contact opgenomen met die mensen, ik ben gaan proefrijden en toen was ik helemaal gek van haar. En nu ben ik hier met Pluk.”

Zelf doen

Toen de jonge amazone haar kocht, was de merrie nog ontzettend groen. “Ze kon alleen stap, draf, galop en er zat een beetje een stuur op”, vertelt ze lachend. “Nu heb ik haar opgeleid tot en met het L1. Mijn vorige pony was ook nog groen, maar die kon al wel wat meer dan Pluk. Ik was er dus al wel een beetje aan gewend. Het was wel even wennen, maar ik wilde juist zelf een pony helemaal opleiden.”

Leergierig

“Ik vind een pony opleiden heel leuk, maar ook pittig. Ik denk dat veel mensen wanneer ze een pony kopen die al wat kan, zich niet realiseren dat er ergens een ruiter of amazone rondloopt die heel erg zijn of haar best heeft gedaan om die pony alles te leren. Gelukkig is Pluk best wel leergierig, wat haar opleiden ook erg leuk maakt. Maar ze heeft natuurlijk wel haar streken.”

Voldoende afwisseling

Naast dressuur rijden is de combinatie ook bezig met andere dingen. “Tot voor kort reden wij ook mee in de springles. Maar Pluk heeft een keer een naar spring-ongeluk gehad, waardoor ze het heel erg eng vindt. Maar om het harde trainen toch afwisselend te houden gaan we wel vaak op buitenrit”, vertelt Schut enthousiast verder. “Dat doet ze ontzettend braaf en vinden we dus beide erg leuk.”

© Michelle Bruil fotografie

Bixie-wedstrijden

“Het leukste wat ze samen hebben gedaan was rijden op het strand. Ik ben er ook trots op dat Pluk zo groen bij mij kwam en nu toch al heel wat oefeningen kan. Voordat we in de B startten hebben Pluk en ik heel veel Bixie-wedstrijden gereden. Dat deden we eerst een lange tijd om toch een beetje aan elkaar te wennen. De eerste Bixie reden we zelfs toen ik haar net twee weekjes had.” 

Aan de slag

“Toen ik haar kocht was het eigenlijk mijn doel om met Pluk in het Z leuk mee te rijden. Ik hoop nog steeds dat dat gewoon gaat lukken. We zijn nu bijna twee jaar samen en we rijden nu in het L1, dus we kunnen nog even door. Ik heb meestal één of twee keer in de week les en verder doe ik het samen met mijn moeder, zij helpt mij heel erg. Over twee weken heb ik weer een wedstrijd-weekend dus dan kunnen we weer echt aan de slag”, besluit Schut vrolijk.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Michelle Bruil fotografie

[adortate banner=”894″]

 

  

Reacties