Anne van de Kieft: “De Lichte Tour is in zicht”

Anne van de Kieft: “De Lichte Tour is in zicht”

Anne van de Kieft was op zoek naar een klein en braaf paard, maar stuitte bij toeval op de toen vijfjarige, 1.70M-hoge niet al te brave Dirk (v. Special D). Na een hele lange weg met vallen en opstaan zijn ze ondertussen ZZ-Zwaar en hebben ze de Lichte Tour als doel gesteld.

“Ik was op zoek naar een klein braaf paard omdat ik na een paar ongelukjes een beetje angstig was geworden. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Dirk, die ondertussen 1.74M is”, steekt ze lachend van wal. “Inmiddels is dat alweer zeven jaar gereden en hebben we een hobbelige weg achter de rug. Toen ik hem kreeg kon hij stappen, draven en galopperen en was hij op zich wel braaf. Maar na een half jaar kreeg hij meer energie en werd hij heel kijkerig tijdens het rijden”.

Vertrouwen

Nadat de combinatie aan elkaar gewend was besloot Van de Kieft wedstrijden te gaan rijden. “Met name in het L kwamen we nooit verder dan de E/B-lijn omdat Dirk dan iets in de hoek zag en absoluut niet meer erlangs wilde. We kregen van de jury vaak te horen dat het een powerhouse van een paard is, maar dat hij nog wel in goede banen geleid moest worden”, grinnikt de amazone. “Toch zag ik het af en toe echt niet meer zitten. Ik heb echt periodes gehad dat ik mezelf huilend afvroeg waarom ik hier aan begonnen was en dat het echt te moeilijk was. Ik wist niet meer hoe het ooit goed moest komen, daarom besloot ik een nieuwe instructeur te zoeken, zo kwam ik uit bij Mark van de Donk. Hij heeft van het begin af aan vertrouwen in ons gehad en ons super geholpen, waardoor we inmiddels alweer ZZ-Zwaar rijden. Dat is super gaaf en daar ben ik ook heel erg trots op”.

Droom

De amazone raakte zo gehecht aan Dirk, dat ze er nooit aan gedacht heeft om hem te verkopen. “Dirk is mijn paard en hier moet ik het mee doen. Door door te zetten en mede dankzij Mark zijn we door de moeilijke momenten heen gekomen. Dirk is nooit gemeen geweest, maar het is wel een paard met karakter. Je kan hem niet dwingen. We doen alles samen, als ik hem dingen op ga leggen doet hij het zeker niet”.

Van de Kieft had nooit verwacht dat ze de subtop zouden halen. “Mijn allergrootste meisjesdroom is was dat ik het Z zou halen, dat is ondertussen ruimschoots gelukt. We zijn ondertussen één keer ZZ-Zwaar gestart, maar we waren beide heel zenuwachtig dus niet alles ging even goed. Helaas gingen vlak daarna de coronamaatregelen in, waardoor we niet meer weg zijn geweest. Om toch een beetje routine te houden rijden we mee met de Hoefslag@Home-wintercompetitie. We kunnen de oefeningen oefenen in onze eigen vertrouwde omgeving zodat we toch nog ergens naartoe kunnen werken en vertrouwen op kunnen bouwen”.

Hoogste cijfer

Over de wedstrijd vertelt ze: “De proeven zijn iets langer en er zitten opeens weer travers in. Toen ik nog in de klassen reed waar dat verplicht was, vond ik het een verschrikkelijke oefening. Pas toen we ZZ-licht startten lukte het me pas om ze goed te rijden, en toen hoefde het niet meer. Gek genoeg haalde ik daar nu mijn hoogste cijfer op”, lacht Van de Kieft. “Het commentaar was leuk en ik was positief verrast over wat de jury allemaal kon zien vanaf een video. Zo zag hij een klein verschil in de buiging tussen links en rechts en dat Dirk vanuit het appuyement iets korter werd in de hals, wat beide klopte”.

Lichte Tour

Momenteel is de combinatie hard aan het trainen om straks weer regulier te kunnen starten. “Dirk gaat zeker niet weg, dus zolang hij het leuk vindt en aankan gaan we gewoon door. Volgens Mark is de rek er ook zeker niet uit, hij denkt dat Dirk nog wel Lichte Tour kan lopen. Dirk kan ondertussen piafferen en de series gaan ook redelijk. De sky is the limit, dus je weet natuurlijk niet wat de toekomst ons brengt. We blijven lekker doorgaan en we zien wel waar we eindigen. Ik had nooit verwacht dat we dit al zouden bereiken, dat de Lichte Tour in zicht is is wel heel bijzonder”.

Kingsley rijlaarzen

Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op een waardebon ter waarde van €1000,- om te besteden aan custom made Kinsley Rijlaarzen. Van de Kieft kan wel een nieuw paar gebruiken voor als de wedstrijden straks weer beginnen. “Dan kunnen we straks weer shinen in de ring”, sluit ze enthousiast af.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Sportpaardenfoto.nl/ Nikki de Kerf

Reacties