Anne-Liza Makkinga: ‘Ik dacht dat ik alles kwijt was’

Anne-Liza Makkinga: ‘Ik dacht dat ik alles kwijt was’

tweeling anne liza makkinga

Anne-Liza Makkinga ging woensdag in de namiddag van het ene uiterste in het andere. Haar merrie Cacharelle (v Chacco Blue) had een gecompliceerde bevallingen en bleek uiteindelijk drachtig van een tweeling.

“Het ene moment dacht ik dat ik alles kwijt was,” vertelt een geëmotioneerde Makkinga. “En vlak daarna stond Cacharelle hooi te eten en had ik er twee merrieveulens bij.”

Oude kleren aan

Makkinga was alleen op stal toen de bevalling begon. “Ik was net klaar met rijden en heb snel oude kleren aan gedaan.”

De 13-jarige Cacharelle, waarmee Makkinga op 1.45-meter-niveau sprong, zette eerder al twee gezonde hengstveulens op de wereld. Vorig jaar werd haar veulen van Conthargos, Contreux OHF Z, kampioen op de Zangersheide veulenkeuring en aansluitend geveild.

Niets wees erop dat deze bevalling er niet een ‘uit het boekje’ zou zijn. Totdat het leek alsof de merrie veel bloed verloor. “Ik was bang dat de merrie wellicht beschadigd was, dus ik heb meteen de dierenarts gebeld. Ik had hem op de luidspreker en gaf aan dat het toch goed leek te gaan. Toen zag ik een tweede vlies naar buitenkomen. Ik dacht nog even dat het haar ingewanden waren, maar toen braken de vliezen en kwam het vruchtwater.”

Drie voetjes

Plotseling kwamen drie voetjes tevoorschijn. “De dierenarts zei: ‘dat kan niet!’ Meteen heb ik ook onze buurman gebeld, die ook paarden fokt. Hij was er binnen een minuut. In gedachten nam ik afscheid van mijn merrie.”

De angst van Makkinga werd geen waarheid. Met de hulp van haar buurman èn een hevig persende Cacharelle werden twee prachtige merrieveulens geboren. “De kleinste konden we nog een poosje aan de navelstreng laten liggen, tot de dierenarts er was.”

Mooi stammetje

Beide merrietjes, wiens vader de hengst Conthargos is, lijken gezond. “Een tweeling wil je natuurlijk liever niet,” benadrukt Makkinga. “Maar nu ben ik er wel ontzettend blij mee. Mijn andere merrie Waikiki (v Lovis Corinth) heeft dit jaar ook een merrieveulen gekregen ik houd ze allemaal. Geen twijfel over mogelijk. De sport is leuk, maar de fokkerij interesseert ons ook. Waikiki heeft het allerhoogste gelopen en deze nakomelingen vormen weer de basis van een mooi stammetje. En ik zou deze paarden graag zelf ook weer rijden. Dat maakt het extra mooi.”

De merrietjes hebben volgens Makkinga al heel veel karakter en zijn ze beide ontzettend vlug. “De kleinste lijkt nog heel klein, maar Cacharelles vorige veulens waren uitzonderlijk groot. Een beetje kleiner zou absoluut geen probleem zijn. De tweeling komt uit een gezond eitje en een gezonde spermacel, maar hoe zich dat ontwikkelt, is nog even afwachten.”

Geen oog dichtgedaan

De amazone geeft de tweeling om de anderhalf uur de fles. “Om er zeker van te zijn dat ze alles binnenkrijgen. Ik heb toch nog geen oog dichtgedaan, zo opgewonden was ik van alles. De film van de bevalling heeft zich wel duizend keer in mijn hoofd afgespeeld. Tijdens de geboorte heb ik mijn man ook nog gebeld en heb ik van alles geroepen. En me duizend keer verontschuldigd tegenover mijn paard. Met het besef dat ik alles kwijt aan het raken was. Nu heb ik ineens Cacharelle en beide veulens nog. Ik ben zielsgelukkig.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Anne-Liza Makkinga

Reacties