Anne Korbee: “Sally loopt als een speer op dit moment”

Anne Korbee: “Sally loopt als een speer op dit moment”

0 2579
Anne Korbee en haar merrie Sally. Foto: Privébezit.

Haflingermerrie Sally werd oorspronkelijk aangekocht als karrepaard voor de moeder van Anne Korbee. De merrie maakt nu echter geen carrière in de mensport, maar juist in de dressuursport. Afgelopen weekend behaalden Korbee en Sally hun vierde winstpunt in het ZZ-Licht.

“Sally is echt een paard dat op wedstrijd nog 300% beter gaat lopen. En ze loopt altijd nog het allerbeste in een nieuwe proef in een nieuwe baan, maar ik heb geen idee waarom”, lacht Korbee.

Leuk voor de wagen

Korbee en haar moeder gingen op zoek naar een paard voor de wagen. Het moest voor de moeder van Korbee wel een braaf paard zijn, vandaar dat ze op zoek gingen naar een Haflinger. “Ze vroeg of ik zin had om mee te gaan kijken, dus ik ging mee”, vertelt de amazone. “Toen we de eerste keer gingen kijken was ze 3 jaar en nog helemaal groen. Haar toenmalige eigenaren hadden haar losgegooid in de baan, en het enige wat ik zag was eigenlijk een heel iel en vlug pony’tje waar wel veel achterbeen in zat, maar die voor de rest heel kort liep. Ik dacht: ‘Nou, dat zal wel een leuk paardje worden voor de wagen’.”

Plezier in de sport

“Op gegeven moment had ik zelf niets om te rijden”, vervolgt Korbee. “Toen heb ik Sally eerst onder het zadel beleerd. Ik zei tegen mijn moeder: ‘Dan zit het stuur er maar vast op’. Vanaf daar zijn we gaan lessen en wedstrijdjes gaan rijden voor de lol. Door haar kreeg ik het plezier in de paardensport terug, wat ik wel een beetje kwijt was. We hebben alles op zijn tijd en op ons eigen niveau gedaan. Eigenlijk is het vanaf daar verder gaan rollen. Het echte werk is voor ons begonnen in de L1. Toen ben ik dan ook gaan lessen bij Monique Oosterveen. Haar manier van lesgeven is zo bijzonder. Alles wordt gedaan met lucht, het naar voren rijden, schakelen… lucht is alles. Daardoor is Sally zo gaan lopen zoals ze nu loopt. Ze begint echt van de vloer af te lopen”, vertelt de amazone enthousiast.

Heel veelzijdig

“Sally kan nog steeds voor de wagen lopen, maar loopt nu vooral dressuur”, aldus Korbee. “Ze vindt springen en crossen ook helemaal geweldig, en een buitenritje vindt ze ook heerlijk. Sally is eigenlijk echt een wereldpaard. Ze wil ook gewoon altijd werken, dat is denk ik haar allersterkste punt. Ze wil je er echt doorheen slepen.” Ze vertelt verder: “Het klinkt misschien heel raar, ik denk dat ze soms wel een therapeut is voor mij. Op het moment heb ik een eetstoornis, en dan is de wereld soms best zwaar. Sally is toch echt wel degene waar ik het vaak voor doe. De donkere dagen geeft zij gewoon een beetje meer licht.”

Extra uitdaging

Het doel van Korbee en Sally? “Zo ver mogelijk komen”, lacht ze. “We zijn nu al bezig voor het ZZ-Zwaar en we willen kijken wat er nog meer in zit. Er zit sowieso nog veel meer in dan dat ze nu laat zien. Ik heb geen idee waar we eindigen, ik wil gewoon het beste uit haar en uit mijzelf halen. Het lijkt me wel super gaaf om een keer op een wedstrijd te komen waar je de grote namen op de startlijst ziet staan. Ik zal nooit nummer één worden, maar we kunnen het ze wel moeilijk maken. Je hebt toch een extra uitdaging als je een haflinger rijdt. Het is net even wat moeilijker, maar dat is dan ook wel een omschrijving van mijzelf. Dat maakt ons samen denk ik ook zo goed.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties