Anique van der Eijk: “Ik ben altijd eerlijk geweest naar Donna”

Anique van der Eijk: “Ik ben altijd eerlijk geweest naar Donna”

Anique van der Eijk

Anique van Eijk is opgegroeid tussen de fjorden van haar moeder, de liefde voor het ras komt dus niet van een vreemde. Toen ze oud genoeg was begon ze met het rijden op een manege, waar haar oog meteen op een van de fjorden viel.

“Ik heb Donna negen jaar verzorgd toen ze op een manege in de buurt stond”, begint de amazone te vertellen. “Vanaf het begin had ik gelijk een klik met haar, dus toen de manege er mee ophield, moest en zou ik haar overnemen. Ze is ondertussen alweer anderhalf jaar van mij”.

Gevoelig

Het paard is heel bijzonder voor de amazone. “Ondanks dat ze heel braaf is, gaat zeker niet alles vanzelf. Je moet haar vertrouwen winnen en dan gaat ze ook echt voor je door het vuur. Waarschijnlijk heeft ze vroeger dingen meegemaakt waardoor ze nu bang is voor bijvoorbeeld de trailer. Ze is soms echt heel gevoelig, daar moet je wel echt rekening mee houden”.

Ondanks de trauma’s van de merrie, kan Van der Eijk leven en schrijven met haar. “Ik ben altijd eerlijk naar haar geweest. Ik heb goed voor haar gezorgd en haar vertrouwen gegeven. Ze weet dat ik er voor haar ben en dat ze zich niet druk hoeft te maken over bepaalde situaties”.

Thuiswedstrijd

Door het trailerprobleem kan de amazone niet op wedstrijd, al zou ze dat wel heel graag willen. “Voor mij is zo’n thuiswedstrijd als Hoefslag@Home echt ideaal. Het is leuk, leerzaam en ik heb goede feedback gekregen. Als tip kreeg ik mee om Donna wat meer van achter naar voren naar de hand toe te rijden. Dat zijn we nu hard aan het oefenen”, legt ze uit.

“Mijn doel is wel echt om haar zo ver te krijgen dat ze de trailer op durft, maar dat heeft gewoon tijd nodig. Ik wil met haar kunnen starten, maar ook gewoon naar het bos kunnen om lekker te gaan rijden. Heel stiekem wil ik ook een keer een cross met haar rijden. Ze kan heel goed springen voor een fjord van 1,40.”

Fjorden zijn het leukst

Ondanks dat fjorden niet bekendstaan om hun sportprestaties, wil de amazone niks anders meer. “Mijn moeder had vroeger drie fjorden, waarvan twee zelf gefokt. Zij heeft nu een rijpaard waar ik ook wel eens op rijd, maar fjorden blijven toch het leukst”.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Reacties