Aniek van Santvoort: “Eerste paarden geëxporteerd naar China”

Aniek van Santvoort: “Eerste paarden geëxporteerd naar China”

vliegtuig met paarden

Aniek van Santvoort kon geen paarden meer exporteren doordat er geen vliegtuigen meer naar China gingen. De Brabantse ondernemer zag haar handel van de ene op de andere dag helemaal stilvallen.

China

Haar paarden, waaronder de in China populaire schimmels, stonden al die tijd klaar voor vertrek in stallen waar zij verplicht in moeten staan dertig dagen voor vertrek. Quarantaine, ook voor de paarden dus. Vorige week werd voor het eerst sinds januari een groep van haar dieren naar Schiphol gebracht met als eindbestemming China.

Geen verzorger

Ook nu de export vanuit Nederland langzaam toeneemt, was het krijgen van een plek aan boord geen vanzelfsprekendheid. “Het was redelijk lastig. We hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen continu moeten polsen. Vanwege de coronacrisis werd er niet gevlogen en kon er geen verzorger mee”, zegt Van Santvoort.

Vervoersproblemen

Uiteindelijk kunnen de paarden nu mee omdat KLM oude toestellen gebruikt waarmee zowel goederen als paarden vervoerd worden. “De tickets hiervoor zijn wel duurder dan voor de crisis, het scheelt echt veel”, zegt Van Santvoort. “Gelukkig zijn de Chinese klanten daarmee akkoord gegaan, zij wachten al maanden op hun paard. Sommigen al sinds december.”

Bedrijfsrisico

Geen export de afgelopen maanden, betekende ook geen nieuwe inkomsten voor de ondernemer. Ze zegt het te hebben gered dankzij een financiële buffer. Een bedrijfsrisico, noemt ze dat. Gelukkig voor Van Santvoort bleef de vraag naar haar paarden overeind. “Het waren puur de exportproblemen. Je bent afhankelijk van de airlines die niet vlogen, en als ze vlogen, was er geen personeel om te werken.”

Kanttekening

Dat ze nu voor het eerst weer paarden kan exporteren, betekent niet niet dat het nu weer business as usual is. “Het zal een bijzonder jaar blijven. En de logistieke problemen zijn niet voorbij: het is nog steeds gedoe om in China de paarden af te leveren. Klanten kunnen dan niet rechtstreeks naar de ontvangstlocatie komen, omdat ze op een andere plek wonen.”

Bron: NOS

Foto: Veurink/Sanoma

Reacties