Angelique Kuiper: “Het is een complete verrassing, maar daar houden we wel...

Angelique Kuiper: “Het is een complete verrassing, maar daar houden we wel van”

0 18109
De trotse zoon van Angelique Kuiper met 'zijn' veulen.

Op koningsdag werd er een heel bijzonder veulentje geboren. Angelique Kuiper was namelijk al een tijdje op zoek naar een geschikte Fjord voor haar zoon Denzel. Toen ze deze echter maar niet vond, besloot ze samen met een vriendin diens Friese merrie te laten dekken door de Fjordenhengst Solar. “Het is natuurlijk een verrassing wat het gaat worden, maar daar houden we wel van”, lacht ze.

Op zoek

“Denzel is op dit moment 11 en hij wilde al een tijd lang heel graag een Fjord”, begint Kuiper haar verhaal. “Daar begon het eigenlijk mee. We gingen op zoek naar een geschikte Fjord, maar konden deze niet vinden. Een vriendin van mij, Ingrid Bos-Zweepe, stelde voor dat we altijd nog een hengst bij haar Friese merrie konden zetten. Toen zijn we eigenlijk op zoek gegaan. We kwamen bij Stal Haas terecht. Zij hadden daar drie mooie hengsten staan, maar ons oog viel op Solar. Hij is mooi aan de maat en heeft wat meer lengte in de hals. We dachten dat dat wel zou passen bij de merrie, zij is namelijk een mooie, compacte Fries.”

Complete verrassing

Het hengstveulen kreeg de naam Toronto. Deze naam werd bedacht omdat de familie van Kuiper uit Canada komt. Over het veulen vertelt ze: “Op dit moment heeft hij nog helemaal het uiterlijk van een Fjord. Toronto heeft zelfs een aalstreep! Wel heeft hij donkere manen, in plaats van lichte manen met een aalstreep. Ook zien we onder zijn veulenvacht een wat donkerdere kleur verschijnen. We verwachten dat hij wat meer naar de grijze kant gaat. Wat er onder dit babyvachtje vandaan komt weten we natuurlijk nog niet, daar zijn we wel heel benieuwd naar. Het is compleet een verassing wat er uit komt, maar daar houden we wel van. Anders waren we hier natuurlijk nooit aan begonnen!”, vertelt de amazone vrolijk.

Helemaal fantastisch

De 11-jarige Denzel is ontzettend blij met de komst van het veulen. “Hij vindt het echt helemaal fantastisch. Ze kunnen nu mooi samen gaan opgroeien. Net voordat Toronto werd geboren, hebben we een Fjord verkocht die toch net te pittig voor hem was. Het ene paardje was weg, maar de volgende stond er alweer voor hem.” De jonge ruiter had al een voorgevoel dat het veulen gauw geboren zou worden. “Denzel zei de avond voor de geboorte dat de merrie wat onrustiger werd, we konden haar zien via een camera. Ik dacht dat het wel meeviel en zette de wekker om 4 uur ’s ochtends. Ik wilde nog wel een béétje slapen … Maar toen ik wakker werd en op de camera keek, stond Toronto al in de stal!”

Koel karakter

Kuiper maakte haar zoon en dochter gelijk wakker. Ze zijn gauw gaan kijken bij het veulen. “Het was natuurlijk helemaal een verrassing voor ze. En er is natuurlijk ook niets schattigers dan een pasgeboren veulen. De merrie laat het allemaal toe, dat geknuffel. Ze is wel beschermend, maar vindt het prima. Ik hoop dat Toronto haar karakter meekrijgt, zij is wel heel koel. Zo heeft ze wel eens voor de kar gelopen en zowel mijn dochter Gwen en ik hebben met haar gereden. Ze is zo braaf en doet het heel goed. Solar heeft ook wel een heel goed karakter, dus het moet haast goed zijn. Maar ja, de opvoeding speelt natuurlijk ook mee: het is nu al wel een brutale.”

Nieuwsgierig

“Toronto lijkt nu heel erg op zijn vader, maar ik hoop wel dat hij ook de maat van zijn moeder mee gaat krijgen”, stelt Kuiper. “Dan hebben we echt een mega stoere ‘Fjord’ wanneer hij straks drie is. Eigenlijk wil je even snel in de toekomst kijken, ik ben echt heel nieuwsgierig. Maar we zijn hier natuurlijk al heel erg blij mee. Het is een heel leuk veulen en heel mensgericht. Als je hem roept terwijl hij in de wei staat, hinnikt hij al naar je.”

Familiepaard

Hoewel het veulen nog best een tijdje moet groeien, heeft Kuiper al wel een toekomst voor ogen met de hengst. “We gaan er een fijn en leuk familiepaard van maken. Wie weet pakt hij het goed op en kan hij de sport in, dat ligt er een beetje aan hoe mijn zoon er in staat. Hij rijdt nu wel, maar ik weet niet wat hij straks wil. Kinderen zijn natuurlijk zo veranderlijk als het weer. Maar ja, ik ben zelf ook wel van de sport. Als hij groot wordt en mooi uitpakt, ga ik er zelf misschien nog wel mee op wedstrijd”, klinkt het enthousiast.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit Angelique Kuiper

Reacties