Andreas Helgstrand’s Jovian met vier tienen kampioen

Andreas Helgstrand’s Jovian met vier tienen kampioen

Andreas Helgstrand
Andreas Helgstrand op Donna Unique. Foto: Remco Veurink

De finale voor vijfjarige paarden ging vanmiddag spectaculair van start. Al snel verschenen de eerste negens op het scorebord waardoor al vroeg in het klassement duidelijk werd dat het een sensationele finale zou worden. Andreas Helgstrand was de grote winnaar, met zowel goud als brons sloot hij de zaterdag in Ermelo af als Wereldkampioen.

10’en

Na lang overleg kwam het verlossende woord van de jury over de Apache-zoon, Jovian. “Een fantastisch bewegend paard,” aldus juryvoorzitter Maria Schwennesen. Helgstrand kreeg als enige zijn punten pas na het jurycommentaar. Niet zonder reden, want voor de stap ontving Jovian dan wel een 8,3, maar voor ieder ander onderdeel een 10. Wat de totaalscore op 9,66 bracht en Jovian dus onaantastbaar wereldkampioen zou maken.

Afkeurend gejoel

Judy Lynn Thomas behaalde op Secret 9,66. Voor de stap kreeg Secret een 9,0. Een score die met luid, afkeurend gejoel vanuit het publiek werd ontvangen. Voor de galop ontving ze een 10. “Die was ronduit fantastisch, we waren er wild van,” aldus Schewennesen.

Hoog niveau

Andreas Helgstrand ging ook  met de bronzen medaille naar huis. Op de merrie Queenspark Wendy behaalde hij al vroeg in de klasse een gemiddelde van 9,42. Zo werd al vroeg tijdens deze finale duidelijk hoe hoog het niveau van de deelnemers lag. Zeker na de eerste 9+ van Sevaro Jurado Lopez (9.18) op Springbank II V.H. Lopez. De ruiter eindigde uiteindelijk op de vijfde plek. Net na Eva Möller op Valverde (9,22).

Nederlandse amazones

De zesde, zevende en achtste plaats waren voor de Nederlandse amazones uitbesteed. Jameson RS2 gooide onder Marieke van Putten hoge ogen, maar bleef steken op de 8,84. Emmelie Scholtens ontving veel complimenten over Johnny Be Goode. Zo vond de jury de ruin een mooie, knappe ruin. Een welwillend paard die goed aan de hulpen was. Scholtens bleef met 8,96 net onder de 9. Renate van Uytert- van Vliet kwam hier met Johnny Depp net bovenuit. “Een prachtig en sensationeel bewegend paard,” begon Schwennessen het jurycommentaar. “Hij moet geweldig zijn om mee te werken.” Toch kostte kleine onzuiverheden Van Uytert enkele punten. Waardoor de score bleef hangen op een 9,02.

 

Tekst: Denise Meijer

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Remco Veurink

Reacties