Amber Bakema: “Ik snap niet hoe mensen dit een paard kunnen aandoen”

Amber Bakema: “Ik snap niet hoe mensen dit een paard kunnen aandoen”

Amber Bakema en Blue Eyes. Foto: Mevrouw Wiebelkont

Toen Amber Bakema het paard Blue Eyes voorbij zag komen op de pagina van Paard Zoekt Baas, wist ze gelijk dat ze hem wilde hebben. De bruine ruin was zwaar ondervoed toen hij bij de stichting kwam. Inmiddels ziet hij er goed uit en traint de combinatie richting hun wedstrijddebuut.

Geen moment getwijfeld

“Ik volgde de stichting al een tijdje via Facebook maar dacht nooit dat het iets voor mij zou zijn om een paard te adopteren”, begint Bakema haar verhaal. “Ik vind het idee super mooi en ik vind het fantastisch voor de paarden dat ze weer een goed huis krijgen, maar dacht echt dat het niet voor mij was weggelegd. Tot ik Blue voorbij zag komen. Ik heb zijn proces een tijdje gevolgd via Facebook, van toen hij binnenkwam tot hij ter adoptie kwam. Toen hij uiteindelijk ter adoptie kwam heb ik geen moment getwijfeld en gelijk naar meer informatie gevraagd.”

Eerste eigen paard

De amazone maakte een afspraak om bij Blue Eyes te komen kijken. “Het was voor ons dik twee uur rijden maar ik heb nooit getwijfeld of ik wilde gaan. Ik had gewoon het gevoel dat het juist was met hem. Toen ik daar aankwam vroeg ik me echt af hoe mensen dit een paard aan kunnen doen. Zeker hem, want hij is zo ontzettend lief en echt een goedzak. Het klikte meteen tussen ons. Wel is Blue mijn eerste eigen paard. Hiervoor verzorgde ik altijd paarden van anderen. Ik wist dus wel hoe het moest, alleen was hij natuurlijk ondervoed. Het was even uitproberen welk voer het beste werkte, maar het gaat steeds beter nu.”

Niet naar omgekeken

Ook was het gebit van Blue was verwaarloosd en zijn hoeven waren niet goed. “Blue had moeite met naar de hoefsmid gaan, dus we hebben eerst heel veel moeten oefenen met voetjes optillen.” Over het verleden van Blue Eyes is niet zo heel veel bekend. “Ik heb geprobeerd informatie op te zoeken en kwam in contact met iemand die hem kende voor hij naar de opvang ging. Toen zijn voormalige eigenaren naar Indonesië verhuisden kwam hij bij deze vrouw terecht. Zij gaf hem later cadeau aan een vriendin die er helaas niet voor kon zorgen. Blue is uiteindelijk in een weilandje terecht gekomen waar er nooit meer naar hem werd omgekeken.”

Internationale springsport

“Van deze vrouw hoorde ik ook dat Blue vroeger onder een andere naam internationaal in de springsport heeft gelopen”, gaat Bakema verder. “We zijn nu het springen een beetje aan het oppakken en daar wordt hij heel vrolijk van. Eigenlijk is het juist een beetje het doel om dressuurwedstrijden te gaan rijden met hem. Ik vind het Z daarin een mooi doel, maar dat moet natuurlijk wel haalbaar zijn. Blue is nu 17 en kan nog heel lang mee als hij zo doorgaat, maar je weet het natuurlijk nooit. Ik wil ook heel graag nog een keer met hem crossen. Dat vindt hij super gaaf, en ik ook. We hebben eigenlijk nog een hoop plannen samen”, klinkt ze enthousiast.

Heel veel zin

“Op dit moment heb ik nog geen startpas maar het staat wel op de planning om die in het komende halfjaar aan te vragen”, stelt de amazone. “Laatst hebben we wel de Dressage Cup gereden, zonder punten maar met beoordeling. Daar kregen we best positieve reacties op. Als het wel voor punten was, dan hadden we rond de 193 gezeten.” Het verbeteringsproces van Blue en haarzelf houdt Bakema bij via Instagram. “Ik had nooit verwacht dat mensen dat zo leuk zouden vinden. Iedereen is benieuwd wat we gaan doen en hoe we gaan eindigen. Ik heb heel veel zin om aan de wedstrijden te gaan beginnen. Ik heb het gevoel dat we er wel klaar voor zijn. Maar goed, ik ben hoe dan ook al heel blij met Blue”, sluit ze af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Mevrouw Wiebelkont

Reacties