Rio: Gevallen amazone zorgt opnieuw voor discussie

Rio: Gevallen amazone zorgt opnieuw voor discussie

Gisteren kwam de Canadese Ashley Gowanlock ten val na het groeten in de individuele test. De amazone komt vanwege een hersenverlamming uit in Grade Ib, waar ook Nicole den Dulk in uitkomt. Haar 15-jarige Di Scansano schrok van het klappende publiek en gaf een bok om vervolgens weg te rennen richting de A. Gowanlock kon de eerste bok nog uitzitten, maar kwam later alsnog ten val.

Schermen

Een steward snelde toe toen Ashley een paar keer duidelijk om hulp riep. Zwarte schermen werden om de amazone neergezet, maar achteraf verklaarde de Canadese dat dat niet echt nodig was. ‘Ik had enkel hulp nodig om op te staan. Iedereen kwam gelijk aangerend en ik spreek geen Portugees. Wel goed van ze dat ze het protocol goed opvolgden’, zei ze later lachend. Gowanlock rijdt de De Niro-nakomeling nog maar vier maanden. Ze heeft niks overgehouden aan de val.

Zwaaien

De amazone heeft geen idee waarom Di Scansano zo schrok. Dat hij echt bang was, was haar echter wel duidelijk.  Gowanlock viel er pas af nadat het paard de witte hekjes was gepasseerd; om die reden telde de score mee voor het Canadese teamresultaat. De val heeft een oude discussie doen oplaaien. In Londen (2012) rees de vraag al of het niet verstandiger was om als uiting van support te zwaaien als de groom het paard na de proef vastheeft. Het appplaus zou er voor zorgen dat de paarden schrikachtig en nerveus kunnen reageren. Naast Di Scansano waren meerdere paarden behoorlijke gespannen en onder de indruk van de omgeving in Rio.

Klik hier voor een foto van de val van Gowanlock.

Horse and Hound / Hoefslag

Foto: Remco Veurink (archieffoto)

Reacties