Amazone positief op doping door dieetsupplement

Amazone positief op doping door dieetsupplement

springen springruiter

De Tsjechische Emma Augier De Moussac kreeg een wedstrijdverbod van 12 maanden opgelegd nadat ze bij een dopingtest positief bleek. Bij de urinetest tijdens CSI3* in Budapest vorig jaar werd hydrochlorothiazide aangetroffen.

Ten tijde van de test bemerkte de amazone op het dopingformulier dat ze een behandeling voor haar huid onderging en dat ze een product voor gewichtsverlies nam. De laatste dosis had ze diezelfde ochtend nog ingenomen.

Schoonheids doeleinden

Augier De Moussac probeerde al een tijdje af te vallen en gebruikte het dieetproduct enkel voor ‘schoonheidsgerichte doeleinden’. De FEI is op de hoogte van het feit dat ze hier met familie over heeft gepraat en zelfs een operatie had overwogen. Volgens de amazone zou haar schoonbroer het product aangeraden hebben.

Hij had het product leren kennen via Instagram en had daarna contact opgenomen met de verkoper, welke verzekerde dat het uit 100% natuurlijke producten bestond. Op de verpakking en op de bijsluiter van het product stond niet dat het de verboden stof bevatte.

Onderzoek

Nadat Augier De Moussac positief werd getest, nam ze contact op met de verkoper van het product. Toen ze vroeg of er hydrochlorothiazide in het supplement zat, vertelde hij dat er sporen van de stof in zouden kunnen zitten. Ook dat stond dat niet op de bijsluiter. Vervolgens liet de amazone het product onderzoeken in een laboratorium. Daar bleek wel degelijk dat het hydrochlorothiazide (en andere verboden middelen) bevat.

Augier De Moussac heeft aan de FEI laten weten dat ze het product in goed vertrouwen heeft gebruikt en dat ze de het verboden middel niet bewust heeft ingenomen.

Verantwoordelijkheid

“Atleten zijn zelf verantwoordelijk voor de supplementen die ze gebruiken en ze zijn gewaarschuwd voor de risico’s ervan”, vertelt een woordvoerder van de FEI.

 

Bron: Horse&Hound

Foto: Remco Veurink

Reacties