Amateurjockey Khadija Mellah wint Magnolia Cup mèt hoofddoek op

Amateurjockey Khadija Mellah wint Magnolia Cup mèt hoofddoek op

0 424
renbaan

De Britse Khadija Mellah was de eerste jockey ooit die met een hoofddoek op meedeed aan een koers.  Vandaag won ze prompt de Magnolia Cup op Goodwood Racecourse, iets ten noorden van Chichester (Groot Brittannië).

Mellah zat pas twee maanden geleden voor het eerst op een renpaard.

Alleen vrouwen

De amazone deed mee aan de Magnolia Cup, tijdens het Glorious Goodwood festival. Aan de Magnolia Cup mogen alleen vrouwen meedoen.  Het is een race voor het goed doel, waaraan ook een aantal Britse bekendheden deelnam.

De 18-jarige Mellah, die zich momenteel ook voorbereidt op haar eindexamen, leerde rijden bij de Ebony Horse Club in Brixton, een organisatie die kinderen met een ‘achterstand’ meer vertrouwen wil geven. Daar rijdt ze nu zeven jaar. In april begon ze met de voorbereiding op de Magnolia Cup, op de British School of Racing.

Veel reacties

Mellah kreeg veel reacties op haar voornemen om met een hoofddoek op te gaan rijden.  “Veelal vanuit de moslimgemeenschap,” vertelt ze. “En ik ervaar die reacties als iets positiefs. Ik vind het heel fijn om met mensen te praten die oprecht geïnteresseerd zijn. Ik voel me bevoorrecht dat ik een bevolkingsgroep mag vertegenwoordigen.”

Over de amazone werd een documentaire gemaakt met de titel ‘Riding a Dream’.  Daarin zegt ze onder meer dat het een vooroordeel is dat moslima’s niet de kans krijgen hun dromen te volgen.  Ook geeft ze aan dat ze behoorlijk fanatiek is. “Het zou heel veel voor me betekenen als ik win.” Die droom is nu uitgekomen.

The 2019 Magnolia Cup

INCREDIBLE! History at Goodwood! Khadija Mellah, an 18 year-old sixth form student rides an incredible race to win the Magnolia Cup. The first girl to ride wearing a hijab quickly becomes the first to win! 🙌#MagnoliaCup #GloriousGoodwood

Geplaatst door Goodwood Racecourse op Donderdag 1 augustus 2019

 

Bron: BBC / Goodwood Racecourse / Hoefslag

Foto: archief

 

 

 

 

 

Reacties