Als een paard mag kiezen, staat hij dan liever op stal of...

Als een paard mag kiezen, staat hij dan liever op stal of op het land?

paard op stal of land

Paarden worden meestal op stal gezet gedurende de nacht en tijdens slecht weer, maar wat als een paard zelf mag kiezen? Staat hij dan het liefste op stal of op het land? Sue Wilson uit Guelph in Canada heeft een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Ze onderzocht waar een paard het liefste staat gedurende de winter- en lenteperiode in Ontario, Canada.

Vrije keuze

Het onderzoek werd zo ontworpen dat een paard de keuze had om zijn tijd of op stal of op het land te besteden Tijdens het onderzoek is rekening gehouden met het tijdstip, het seizoen en de weersomstandigheden.

Een kleine kudde paarden stond op een land van ongeveer 36.000 vierkante meter. Ze hadden gemakkelijk toegang tot een stal. Ruwvoer is zowel op stal als door middel van vier voederpunten in het land beschikbaar gesteld. Vers water was ook zowel op stal, als op het land te vinden.

Major

Een GPS-apparaat werd aangesloten op de kuddeleider, Major. Zijn locatie werd iedere minuut bijgehouden in januari (winter) en maart (lente). De gegevens zijn opgeslagen onder; ‘buiten’ of ‘op stal’.
De locatiegegevens zijn ieder uur bij elkaar opgeteld voor de vergelijkingen van de tijden en weersomstandigheden. Het weer zelf werd bijgehouden door een Canadees weerstation op 10 kilometer afstand van de boerderij. Hier zijn de temperatuur, windsnelheid, gevoelstemperatuur en luchtvochtigheid gemeten.

Het resultaat

Major zijn locatie is geanalyseerd voor ongeveer 368 uur in totaal. Hij heeft 79 procent van deze tijd buiten doorgebracht. In de lente ging hij vaker buiten. In de winter winter wat minder (87,5% tegenover 74.5%).

Het weer was tijdens de studieperiode zeer wisselvallig. De temperatuurgemiddelden inclusief de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheid varieerden van -36 tot en met +30 graden Celsius. Tijdens deze extreme weersomstandigheden bracht Major meer tijd door in de schuur. Desondanks bracht hij zelfs toen nog 59,9% van de tijd buiten door. In de nacht bracht hij ’s winters 54% van zijn tijd door. In de lente stonden Major en zijn kudde 99% van de tijd ’s nachts buiten.

Conclusie

De paarden leefden in een kleine kudde op een groot stuk land met toegang tot een knusse stal om in te schuilen. Dus wanneer de keuze gegeven, stonden de paarden het liefste buiten. Bij extreme weersomstandigheden stonden ze vaker op stal, maar zelfs dan stond de kudde het grootste deel van de dag op het land. Bij normale weersomstandigheden (temperaturen van -18 tot +15 graden Celsius) kozen de paarden er in 90,8% van de tijd voor om buiten te blijven. Het tijdstip bleek geen doorslaggevende factor te zijn in de keuze tussen stal of land.

Tekst: Denise Meijer/ Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Bron: Sue Wilson voor ISES

Foto:  Remco Veurink

Reacties