Alle maneges in Zuid-Holland open, behalve die voor aangepast paardrijden

Alle maneges in Zuid-Holland open, behalve die voor aangepast paardrijden

0 515
paard verzorging algemeen

Alle maneges in de regio Zuid-Holland hebben hun eerste lessen er inmiddels op zitten. Iedereen geniet weer met volle teugen van de paardensport die ze de laatste weken gemist hebben. Behalve ruiters die rijden bij maneges voor aangepast paardrijden. En juist voor die ruiters is de paardrijles vaak therapie en is het moeilijk te begrijpen waarom ze niet mogen paardrijden.

Zure situatie

In Zuid-Holland zijn naast reguliere manegebedrijven en pensionstallen ook negen hippische bedrijven waar gehandicapten kunnen rijden. Die ruiters vallen in veel situaties, ook met de versoepelde maatregelen, buiten de boot. Bijvoorbeeld de cliënten van Manege De Hoekse Gang in Bergambacht, een zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor cliënten die op het terrein wonen is het nog niet mogelijk om bezoek te ontvangen. Mede daardoor is de locatie ook niet toegankelijk voor de ongeveer 120 mensen die op de manege rijden, met en zonder beperking. Daarbij speelt mee, dat lessen buiten gegeven moeten worden. De manege beschikt alleen over een binnenbaan en een omheinde paddock van 15×15 meter. Dat is dus niet geschikt. Zuur, als je beseft dat de beheerder van de manege Legustha Andriessen is, een van de drie initiatiefnemers van het Nationaal Applaus voor de Zorg. Ze zet met succes de ene na de andere actie op voor mensen die het zwaar hebben tijdens deze coronacrisis, maar zit zelf op de manege behoorlijk met de handen in het haar.

Verschillende ruiters

Ook voor andere bedrijven, die niet zoals de Hoekse Gang op het terrein van een zorginstelling staan, is het nog zoeken naar oplossingen. Ook bij Rijvereniging De Hazelaar rijden zowel valide ruiters als ruiters met een beperking. Voor de mindervalide ruiters is buitenrijden nu nog geen haalbare situatie. Niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook omdat de ruiters met een tillift of via een platform op het paard gezet worden of begeleiding nodig hebben van meerdere begeleiders tijdens de les. De ruiters met een beperking bij De Hazelaar zijn grofweg onder te verdelen in twee groepen. De ene groep ruiters heeft zelf voldoende balans hebben om te blijven zitten. Met hulp bij het opstappen kan deze groep in de toekomst paardrijden zonder dat er veel sprake is van contact. De andere groep zijn cliënten die onvoldoende zitbalans hebben om zelfstandig op het paard te zitten. Voor hen ligt de situatie ingewikkelder. Daar moet de gehele les iemand de ruiter vasthouden/ondersteunen en meestal loopt er ook nog iemand mee die het paard aan hoofdstel begeleidt. Dit is nog geheel niet mogelijk.

Overleg

Rijvereniging De Hazelaar in Rotterdam is, ondersteund door Rotterdam Sportsupport in gesprek gegaan met de overheid, GGD en de gemeente Rotterdam. Daar zijn de specifieke problemen van de minder valide paardensport neergelegd en is gezamenlijk naar oplossingen gezocht voor beperkte begeleiding bij het rijden en het gebruik van binnen- en buitenbak. Een binnenrijbaan behoort in vele gevallen namelijk meer tot een buitenruimte (zijwanden of deuren die open zijn of kunnen dus buitenlucht, er zijn tochtstromen en de ruimte is onverwarmd) dan een binnenruimte (sporthal/sportschool). Ouders of begeleiders uit dezelfde leefeenheid kunnen in bepaalde gevallen ook de cliënt begeleiden. Er kan dus soms meer dan in eerste instantie gedacht wordt; simpelweg omdat men er nog niet over nagedacht heeft.

Andere regels

De eerste groep mindervalide ruiters heeft geen begeleiding nodig tijdens de les, alleen vaak iemand iemand bij het hoofdstel. Meerdere partijen denken voor hen hard na over een oplossing. Een van de uitgangspunten die mogelijk tot een oplossing van de kwestie kan leiden is om de manege en de lessen niet te beschouwen als contactsport; maar ze eerder te zien als speciaal onderwijs en de instructeurs en begeleiders te zien als paramedici net als een fysiotherapeut of ergotherapeut. Dan kunnen er andere regels gelden.

Lastig te begrijpen

De Hoekse Gang en De Hazelaar zijn net als de overige bedrijven in Zuid-Holland aangesloten bij de Federatie Paardrijden Gehandicapten. Ook vanuit de FPG wordt een lobby gevoerd om de aangesloten bedrijven te ondersteunen. Zo is er om de financiële nood te verlichten het Voerfonds opgericht. Ook al hebben deze bedrijven al sinds de lock down geen inkomsten, de paarden moeten blijven eten en verzorgd worden. Voor deze ruiters is het heel jammer dat zij nog geen uitzicht hebben wanneer ze weer mogen gaan rijden. Het is voor hen meestal lastig te begrijpen, paardrijden is voor deze mensen hét hoogtepunt van hun week.

Bron: KNHS Zuid-Holland

Reacties