Zorgcentrum verwelkomt eindelijk koningspaard

Zorgcentrum verwelkomt eindelijk koningspaard

0 219
Foto: Remco Veurink

Bewoners van woonzorgcentrum Ewoud in IJsselstein hebben er drie jaar op moeten wachten, maar nu is het zo ver. Ze kunnen hun paard Bontfire, het paard dat ze cadeau kregen van koning Willem-Alexander, eindelijk bewonderen. De koning kreeg bij zijn inauguratie, geheel volgens traditie, een paard van de stad IJsselstein tijdens zijn kennismakingsronde door de provincie Utrecht.

Bontfire

Hij besloot om Bontfire door te geven aan het zorgcentrum. Dat bleek echter niet zo heel makkelijk te zijn. Om het paard permanent te kunnen huisvesten op het terrein was er een paddock nodig, de 20 bij 20 meter tellende bak koste Edwoud circa 15.000 euro. Dit geld werd uiteindelijk voorgeschoten door de stichting Vrienden Van De Dierenwijde. Dat geld moet wel terugbetaald worden. ‘We zijn dus nog op zoek naar sponsoren om ons daarin te helpen,’ aldus Rob Oostveen, manager bij Ewoud. Tot de bak klaar was heeft de merrie nog enige tijd bij hengstenhouder Lauw van Vliet gelogeerd.

Blij

Bewoner Lies van Blitterswijk is bijzonder blij met de komst van het paard: ‘Als ik in mijn kamer voor het raam sta dan zie ik haar staan. Dat is hartstikke leuk.’ Over een tijdje kunnen de bewoners ook rondjes lopen met het paard. Maar voordat het zover is moet Bontfire nog wel getraind worden. In shifts verzorgen zeven vrijwilligers haar tweemaal per dag.

Op zoek naar een maatje

‘Er is een tijdje niet op gereden, dus de spieren zijn wat weg,’ legt Lyanne Holterman, één van de verzorgers uit. ‘Wanneer een mens een gebroken been heeft gehad ga je ook niet meteen aan de volle bak. We gaan dus langzaam weer bewegen zodat ze weer wat spieren krijgt.’ Het woonzorgcentrum is nu op zoek naar een maatje voor Bontfire. ‘Een pony of merrie die past bij het paard, maar hij moet ook om kunnen gaan met ouderen en kinderen,’ aldus Oostveen. De naam van de merrie Bontfire is afgeleid van het paard waar Anky van Grunsven ooit op reed. Ook het maatje zal een leuke naam krijgen, als het aan Oostveen ligt wordt het een ander paard van Van Grunsven. “Op Salinero zijn wel wat variaties mogelijk.’

Bron: RTV Utrecht / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties