‘Ziekenboeg vol paarden door ‘giftig slootwater’

‘Ziekenboeg vol paarden door ‘giftig slootwater’

0 1111
hond jonge paarden
foto: Remco Veurink

Paarden in Nederhorst den Berg worden doodziek en leggen snel daarna het loodje. Oorzaak: een sterk verhoogd ijzergehalte in de sloten waar de dieren uit drinken. Ook de dieren van Ans Kamer werden ziek.

Ans verloor al twee pony’s en een paard. Het begon met pony Muis. Toen daarna ook paard Bradley doodziek werd, wist Ans dat het geen toeval was. “We hebben het water in de sloot laten onderzoeken en toen bleek dat het ijzergehalte honderd keer hoger is dan de norm.”

Volgens het Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht is er niets te doen aan de vergiftiging. De hoeveelheid ijzer stapelt zich op in het lichaam. Daardoor raken organen aangetast en scheidt uiteindelijk de lever er mee uit. Dat paarden een ijzervergiftiging konden krijgen, was nog niet bekend.

‘Ziekenboeg met paarden’

Twee jaar geleden werd de sloot afgezet vanwege het gevaar voor de dieren. Hoewel de overgebleven dieren sindsdien alleen nog maar leidingwater drinken, blijkt het kwaad al geschied. “Alle dieren zijn besmet. Dus ondanks dat ze nu schoon water krijgen, begeven de organen het toch. Ik heb een ziekenboeg met paarden hier. Ik weet niet meer wat ik moet doen.”

Ans is zichtbaar aangeslagen. “Ik wist ook niet dat dit mogelijk was. Mensen zeiden wel dat er ijzer in het water zit, maar voordat Bradley dood ging, wisten we niet dat het dodelijk kan zijn.” Ze vindt dat overheden of instanties mensen hiervoor moeten waarschuwen.

Waterbeheer

Waternet, dat verantwoordelijk is voor waterbeheer in de regio, stelt echter dat 90 procent van de boeren wel degelijk op de hoogte is van het verhoogde ijzergehalte in het gebied.

Klik hier voor een video.

Bron: RTVNH

Foto: Remco Veurink

Reacties