Zeven Friese hengsten krijgen groen licht voor dekdienst

Zeven Friese hengsten krijgen groen licht voor dekdienst

0 223
Wesley Candt

Alle zeven de deelnemers aan de eindbeoordeling van het Centraal onderzoek zijn zaterdag ingeschreven als stamboekhengst. Zes hengsten uit het reguliere verrichtingsonderzoek en één hengst uit het verkorte onderzoek. Het contrast met vorig jaar, toen uiteindelijk twee hengsten werden ingeschreven, is groot. Tijdens de laatste dag van het verrichtingsonderzoek toonden de zes overgebleven hengsten verdienstelijke men- en tuigproeven en slaagden daarmee voor hun examen.

Waar het onderzoek voor het eerst onder leiding stond van Koos Naber, zo was het tevens het (voorlopig) het laatste optreden van Bauke de Boer als voorzitter van de Hengstenkeuringscommissie.

De ingeschreven hengsten:

Zorn fan Tsjerkgaast is ingeschreven via het verkorte onderzoek met de naam Walt 487. Als driejarige doorliep hij een verdienstelijke ABFP-test met 79.5 punten in het kader van het nakomelingenonderzoek van z’n vader Gjalt 426. Daarna werd hij opgeleid als dressuurpaard. Dit jaar behaalde hij met Jean van Deventer de benodigde winstpunten in de Lichte tour om deel te kunnen nemen aan het verkorte onderzoek. Walt is een 1.68 grote, zeer rastypische hengst, die in z’n presentatie vandaag opnieuw opviel door het actieve gebruik van het achterbeen. Z’n moeder is een 14-jarige prima bewaarde stamboekmerrie die hard op weg is preferent te worden (drie sternakomelingen). Z’n grootmoeder en overgrootmoeder zijn stermerries van Jillis 301 resp. Wessel 237 (stam 143). Z’n relatief lage verwantschapspercentage van 16.7 is een extra pluspunt.

Epke is ingeschreven met de naam Erryt 488. Deze zesjarige hengst behaalde in Oostenrijk reeds het sportpredicaat op basis van z’n verrichtingen in de dressuur. In deze discipline kwam deze correct en degelijk gebouwde Meinse 439-zoon (stokmaat 1.65) ook in het CO het beste tot z’n recht, gezien z’n score van 82 punten in de rijproef. Bij de eindbeoordeling stak Erryt niet helemaal in z’n gebruikelijke vorm, zodat de jury de beoordeling met name baseerde op eerdere observaties. De moeder van Erryt is een stermerrie van de hengst Sytse 385 (v. Rypke 321) met reeds 3 sternakomelingen. Ze wordt gevolgd door een sterpreferente Ygram 240-dochter en een stermerrie van de preferente Lammert 260 (stam 50). Erryt komt ter dekking bij De Nieuwe Heuvel in Lunteren.

Eise fan Hylpen is ingeschreven met de naam Eise 489. De 6-jarige fraai rastypische Eise (stokmaat 1.67) imponeerde afgelopen seizoen al in het tuig op de concoursvelden. Z’n kwaliteiten lijken ook met name in de tuigsport te liggen, hoewel hij ook in de andere beide disciplines een prima testresultaat liet zien. Met name z’n krachtige achterbeengebruik is z’n handelsmerk. Eise is een Maurits 437-zoon uit een zeer goede moederlijn. Z’n moeder is een Olof 315-dochter die op 10-jarige leeftijd voorlopig Kroon werd. Ze heeft drie sterkinderen waarvan een Model (en Sport). Z’n grootmoeder is een sterpreferente*6 merrie van de preferente Jochem 259, terwijl z’n grootmoeder is preferente stermerrie is van de preferente Tsjalling 235 met 6 sternakomelingen (waarvan 3 preferent) – stam 15). Fokkers dienen bij gebruik van Eise 489 rekening houden met het feit dat hij drager is van het waterhoofdgen. Eise 489 komt ter dekking te staan bij Stal Chardon in Jorwert.

Merijn C. is ingeschreven met de naam Meinte 490. Eerder maakten twee volle broers van deze Beart 411-zoon deel uit van het CO, echter zonder succes. Ze komen uit de zeer sterk fokkende stamboekmerrie van Anton 343 met al 8 sternakomelingen. Ze wordt in de stamboom gevolgd door een preferente (*5) stermerrie van Jelmer 297 en een stermerrie van de preferente Reitse 272 (stam 15). Meinte (stokmaat 1.67) valt in de eerste plaats op door z’n zeer goede bouw. In het verrichtingsonderzoek toonde Meinte zich als een prima allrounder, die voor een Beart 411-zoon over een opvallend snel achterbeen beschikt. Meinte komt ter dekking bij de gebroeders Van Manen in Ede.

Morris fan Teakesyl is ingeschreven met de naam Markus 491. Markus is voor de fokkerij een zeer complete hengst. De via de herkansing aangewezen Maurits 437-zoon (stokmaat 1.69) werd beloond met hoge cijfers voor z’n fraaie exterieur. Daarnaast laat hij in alle drie de disciplines veel aanleg zien, door in alle drie (ruim) boven de 80 punten te scoren. Bovendien beschikt Markus over een prima moederlijn. Z’n moeder, een dochter van Onne 376, heeft reeds drie sternakomelingen en een nakomeling met het sportpredicaat. Z’n grootmoeder is een sterpreferente Krist 358-dochter, terwijl z’n overgrootmoeder een sterpreferente (*5) dochter van Tjimme 275 is. Fokkers moeten bij gebruik van Markus rekening houden met het feit dat hij drager is van het waterhoofdgen. Markus komt ter dekking te staan bij Hengstenstation Gaasterland in Oudemirdum.

Nanne T.J. is ingeschreven met de naam Nane 492. Nane gaat de boeken in als de verrichtingstopper van deze jaargang. Dat is iets waar weinigen rekening mee gehouden hebben toen hij zich tijdens de eerste bezichtiging kwalificeerde voor de Hengstenkeuring. Nane (stokmaat 1.66) maakte sindsdien een opmerkelijk positieve ontwikkeling door. Een zelfde ontwikkeling toonde hij ook in z’n verrichting. Hij wist zich hierin gesteund door z’n voorbeeldige instelling, die door alle (gast)ruiters en (gast)menners werd geroemd. Nane is een zoon van Wimer 461 uit diens eerste jaargang. In z’n moederlijn vinden we stermerries van achtereenvolgens Brandus 345, Tamme 276 en Peke 268 (stam 8). Nane komt ter dekking te staan bij Stal Henswoude in Oldeboorn.

Oane fan Bartlehiem is ingeschreven met de naam Omer 493. Omer biedt een ‘outcross’ bloedvoering die bijzonder waardevol is voor de fokkerij van Friese paarden. Omer is een zoon van Gjalt 426 uit een sterpreferente dochter van Karst 362 (de Doeke 287-zoon die al tijdens z’n eerste dekseizoen stierf), gevolgd door een sterpreferente dochter van de preferente Naen 264 met liefst 7 sterkinderen en een stermerrie van Freark 318 (stam 47). Het bezorgt hem een zeer laag verwantschapspercentage van 15.7%, waarmee hij de meest onverwante hengst van het KFPS is. De jeugdig ogende, snittige hengst (stokmaat 1.63) valt in het gebruik op door z’n actieve gebruik van het achterbeen. Omer komt ter dekking te staan bij de Nieuwe Heuvel in Lunteren.

Bron: KFPS

Foto: Remco Veurink

 

Reacties